Becoming More 23 mei: DAI projecten

Dinsdag 23 mei
23/05/2017
doorlopende projecten van DAI-studenten

Vandaag is er geen publieksprogramma, maar kunt u wel verschillende projecten van DAI-studenten bezoeken die deel uitmaken van het algemene Becoming More-programma.

DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS

Becoming more…poreus, resonant, ondersteunend, coherent, tactiel, verstrengeld, dierlijk…

Voor Becoming More… heeft de seminargroep Curating Positions gewerkt aan een reeks interventies in het Van Abbemuseum die de zintuigen aanspreken en zo vraagtekens plaatsen bij de historische voorkeursbehandeling van het kijken in de geschiedenis van de kunst en museologie. De projecten willen alternatieve manieren bieden om het museum te ervaren en de bestaande patronen, procedures en relaties tussen de bij het museum betrokken mensen veranderen.

ABSENCE TAKES SHAPE  (DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS 1)

Locatie: Foyer, Van Abbemuseum
Clementine Edwards, Maike Hemmers, Sanne Kabalt

In Absence Takes Shape krijgt de bezoeker van het Van Abbemuseum een lint aangeboden – een stoffelijke herinnering aan een feministisch gesprek tussen drie studentes van het Dutch Art Institute. Hun gedachtewisseling gaat over de af- en aanwezigheid van handwerk in het museum en over de tedere en gewelddadige aspecten van aanraking.

“THE ELEPHANT IN THE ROOM” (DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS 2)

Locatie: zaal B2, Van Abbemuseum
Alejandro Ceron, Leon Filter, Mirjam Linschooten

Sinds hun ontstaan zijn musea uitstekende voorbeelden van een prestigieus soort microkosmos: een plek waar overtuigingen over de ordening van de wereld en de plaats van het individu daarin publiekelijk worden uitgedragen. In musea voeren bezoekers een soort ritueel uit waarbij ze bewust of onbewust in wisselwerking staan met de structuur van het museum, bijvoorbeeld doordat ze het verhaal van de betreffende instelling volgen of een vorm van contemplatie vertonen als ze voor een kunstwerk staan.

We stellen voor om de gewijde / rituele ruimte van het Van Abbemuseum en deze bijeenkomst tijdelijk op te heffen door een dier te introduceren als drager van verzet en kritiek op de op kijken gebaseerde logica en de ideologische normalisatie van onze (menselijke) opvatting van representatie. Zoals Jason Hribal voorstelt, keren we het perspectief om en denken we van onderaf. We brengen dit niet terug tot een theoretische discussie, maar willen een methodiek onderzoeken als “curating position” die aansluit bij het thema van deze bijeenkomst.

“Becoming more” – in dit geval meer dier en minder mens worden (of wat daarin menselijk is overstijgen) in onze perceptie van het museum.

BECOMING MORE… POROUS / A POROUS ARCHIVE (DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS)

Locatie: Doe-het-zelf archief, Van Abbemuseum
Baha Görkem Yalım

De inclusiviteit van het museum staat centraal in veel discussies rond deze bijeenkomst (en is zelfs het doel van de vooruitstrevende intentie ervan). Het archief van een museum is een cruciaal knooppunt in zijn bestaande opzet als het gaat om wat dat museum bevat, erkent, weigert, voor onzichtbaar houdt, hoe het museum verbindt en waartussen het verbindt. De voorstelling van het museum als een structuur die herinnert, onderstreept opnieuw het belang van archieven als plaatsen waar complexe situaties worden opgehelderd en elk standpunt binnen de herinnering een politieke daad is. Het archief als het geheugen van een instelling bepaalt wat er nog moet worden onthouden. Daarom luidt onze vraag hier: Wat herinnert een museum precies?, wat de tweede vraag uitlokt: Of een museum kan herinneren waarvan het kan/zou moeten dromen? A Porous Archive wordt een plek om deze droom en een toekomst naar voren te brengen.

BECOMING MORE… POROUS / BECOMING MORE CONTEMPORARY-JEWELLERY ORIENTATED

Locatie: Tumblr / DIY Archief

In dit project wordt een sieradententoonstelling verbeeld. Waar sieraden traditioneel op het lichaam gedragen worden of tentoongesteld worden in een vitrine, infiltreren hedendaagse Nederlandse sieraden in dit project het Van Abbemuseum via digitale weg. De museumbezoeker wordt uitgenodigd om deze blog ter plekke te bekijken of op afstand via een smartphone om zo een andere gevoelservaring op te roepen. Met: Dinie Besems, Jing He, Sae Honda, Maja Houtman, Beppe Kessler, Seulki Lee, Noon Passama, Katja Prins, Lucy Sarneel, Mecky van den Brink, Felieke van der Leest, Eva van Kempen en Manon van Kouswijk.

Becoming More 23 mei: DAI projecten is onderdeel van:

Mede mogelijk gemaakt door