Becoming More 27 mei: krut'krutu - Zaterdag 27 mei

evenement

Becoming More 27 mei: krut'krutu Zaterdag 27 mei

27/05/2017
11:00 - 14:00
samengesteld door Charl Landvreugd

Locatie: Studio Van Abbemuseum
Samengesteld door: Charl Landvreugd
Deelnemers: zie hieronder

Charl Landvreugd onderzoekt de beeldende strategieën die worden gehanteerd door Nederlandse Afro-kunstenaars. Hij stelt dat de dialoog die wordt gedomineerd door Amerikaanse en Britse kunsttheoretische kaders niet altijd geschikt is om de specifieke aard van de Afro-kunstproductie in Nederland en op het vasteland van Europa te beschrijven.Op 27 mei gebruikt Landvreugd het dynamische model van de Krut'krutu (een Afro-Surinaamse vergadering waarin bestuurlijke en juridische kwesties worden voorgelegd aan de leden van de gemeenschap) om de aandacht te vestigen op linguïstische en curatorische strategieën rond de kunst van Afro-kunstenaars in de Nederlandse context. Dit model wordt ingezet om de concepten, gevoeligheden en artistieke uitingen die typisch zijn voor deze regio te analyseren.De dag bestaat uit twee delen. In het eerste deel zullen uitgenodigde kunstenaars, curatoren, directeuren en critici afzonderlijk (samen met een publiek) reageren op belangrijke en dringende vragen rond de productie van Nederlandse Afro-kunst. In het tweede deel zullen dezelfde dringende vragen opnieuw worden behandeld, maar dan in een speciale privésessie (niet toegankelijk voor het publiek).Let op: deze dag vindt voornamelijk in het Nederlands plaats.

KUNSTENAARS:

Raul Balai (El Bastardo), Quincy Gario, Patricia Kaersenhout, Iris Kensmil, Marga Weimans.

KUNSTENAARS/CURATOREN:

Sara Blokland, Antonio Jose Guzman, Remy Jungerman.

CURATOREN:

Jelle Bouwhuis, Ricardo Burgzorg, Ferdinand van Dieten, Annie Fletcher, Chandra Frank, Nancy Hoffman, Imara Limon, Martijn van Nieuwenhuyzen, Josien Pieterse, Steven ten Thije.

DIRECTEUREN:

Anke Bangma, Charles Esche, Mariette Dölle, Els van der Plas.

CRITICI:

Markus Balkenhol, Paul Faber, Özkan Gölpinar, Guno Jones, Rob Perree, Vincent van Velsen.

Programma

11:00-13:00  Open sessie (toegankelijk voor het publiek)  

13:00-14:00  Lunch @ Designhuis (Stadhuisplein 3)

14:00-17:00  Besloten sessie (uitsluitend op uitnodiging)

Ander evenement:
14:00 - 16:45 Open voor alle deelnemers: fietstocht met Agents of Change (voor details programma, zie hieronder bij 'Andere evenementen en projecten')

18:00 Diner @ Designhuis

Biografieën

Biografie Charl Landvreugd

Biografieën van Raul Balai (El Bastardo), Jelle Bouwhuis, Ferdinand van Dieten, Paul Faber, Quinsy Gario, Özkan Gölpinar, Antonio Jose Guzman, Remy Jungerman, Patricia Kaersenhout, Iris Kensmil, Imara Limon, Martijn van Nieuwenhuyzen, Rob Perrée, Vincent van Velsen

Andere evenementen en projecten

Achterpaadjessafari door Gewildgroei
Tijd: 14:00 - 16:00
Kom naar de foyer @ 14:00 Van Abbemuseum, het startpunt van een wandeltocht door Eindhoven onder leiding van Gewildgroei


Gewildgroei
Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie; hét stadsgroen van de toekomt. Er worden enorme bedragen besteed aan het verdelgen van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan het in stand houden van aangeplant groen. Gewildgroei is een beweging. Wij zien ‘onkruid’ niet als een probleem, maar als partner.

Achterpaadjessafari
Samen gaan we op safari door de achterpaadjes van Eindhoven. Medewerkers van de plantsoenendienst komen er niet en buurtbewoners zien ze niet als hun eigendom. Daarom zijn stegen een onbedoelde vrije ruimte voor planten die daar spontaan willen groeien. Tijdens de wandeling verkennen we wat er leeft in deze stegen en de (mogelijke) rol van dit stedelijke ecosysteem. 

Stadsakkers 
Tijd: 16:00 - 16:45

Sinds 2013 verbouwt Stadsakkers met hulp van vrijwilligers organische groente voor de Voedselbank in Eindhoven. Iedereen is welkom om mee te helpen, al is het maar voor een dag of een paar uur. Sommige vrijwilligers zijn werkloos of hebben een gezondheidsprobleem, maar allemaal dragen ze hun steentje bij aan het kweken en oogsten van allerlei soorten groente.  

In 2015 waren er drie verschillende stadsakkers in Eindhoven, verspreid over diverse buurten en achter het asielzoekerscentrum op de Castiliëlaan.

Op dit moment beginnen ze op een nieuwe locatie: de Eikenburg aan de Aalsterweg 291C. Op zaterdag 27 mei nodigen ze je uit een bezoek te brengen aan de Eikenburg om ze te ontmoeten, een beter beeld te krijgen van wat ze doen en misschien in de toekomst een handje mee te helpen!

MEER WORDEN... EEN LOKALE AGENT OF CHANGE

Agents of Change is een doorlopend programma dat is opgezet door The Umbrella Network (een collectief van social designers, onderzoekers en curatoren) in samenwerking met het Van Abbemuseum. Het programma besteedt aandacht aan creatieve strategieën en bouwt aan een netwerk van kunstenaars, social designers en dynamische gemeenschapsprojecten in Eindhoven door het organiseren van interactieve tours, workshops en diverse activiteiten om zo in beeld te brengen wat in de stad momenteel maatschappelijk urgente kwesties zijn.

DAI projecten

Becoming More… Porous / A Porous Archive (DAI-seminargroep Curating Positions)                                     

Locatie: Doe-het-zelf archief, Van Abbemuseum
Baha Görkem Yalım


De inclusiviteit van het museum staat centraal in veel discussies rond deze bijeenkomst (en is zelfs het doel van de vooruitstrevende intentie ervan). Het archief van een museum is een cruciaal knooppunt in zijn bestaande opzet als het gaat om wat dat museum bevat, erkent, weigert, voor onzichtbaar houdt, hoe het museum verbindt en waartussen het verbindt. De voorstelling van het museum als een structuur die herinnert, onderstreept opnieuw het belang van archieven als plaatsen waar complexe situaties worden opgehelderd en elk standpunt binnen de herinnering een politieke daad is. Het archief als het geheugen van een instelling bepaalt wat er nog moet worden onthouden. Daarom luidt onze vraag hier: Wat herinnert een museum precies?, wat de tweede vraag uitlokt: Of een museum kan herinneren waarvan het kan/zou moeten dromen? A Porous Archive wordt een plek om deze droom en een toekomst naar voren te brengen.

DEGREES OF FREEDOM: HUMAN, ROBOT AND THE MEDIUM OF AUTOMATION

Location: Room 2 & 3, Designhuis,

Degrees of Freedom is an exhibition in which ideas, forms and experiments related to the Dutch Art Institute’s Roaming Academy class In Dialogue with Robotics are presented to the public. Many of the contributions to Degrees of Freedom are not so much finalised artworks but rather pilots for projects that are at different stages of development. The title refers to the technical term used to describe the extent of a robot’s freedom of motion. This term explaining a robot’s physical characteristics and ability to move converges with wider questions and popular concerns about more ‘disembodied’ computational technologies and artificial intelligences in relation to social and political agency, labour, and financialisation. How can art-oriented research inhabit these interconnected fields of inquiry? In what way can it contribute to this discussion? These are the most general questions that this class has tried to engage with and what this exhibition attempts to address through its array of contributions.

LEAD TUTOR: BASSAM EL BARONI


Becoming More 27 mei: krut'krutu is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage