Becoming More #1: On Experience and Choices

Vrijdag 19 mei
19/05/2017
Samengesteld door Iris Kensmil

Locaties: Auditorium Van Abbemuseum en Designhuis (Stadhuisplein 3)

On Experiences and Choices is een reeks gesprekken en discussies samengesteld door kunstenaar Iris Kensmil, waarin de ervaringen en culturele contexten van "black emancipation" in Nederland aan bod komen.
Belangrijke nationale en internationale stemmen uit meerdere disciplines spreken over het ongedaan maken van langdurige institutionele, raciale, geo- en bio-politieke formaties, hiërarchieën en werkwijzen. Gedurende deze dag komt er kennis uit verschillende hoeken om de potentie van een de-koloniale wereld te onderzoeken.

Sprekers

Ernestine Comvalius, Andre Reeder, Mitchell Esajas, Jessica de Abreu, Karin Amatmoekrim, Sinan Cankaya, Paul Goodwin, Wayne Modest, Simone Zeefuik.

Biografieën

Biografie Iris Kensmil

Biographies Ernestine Comvalius , Andre Reeder, Mitchell Esajas, Jessica de Abreu,  Karin Amatmoekrim, Paul Goodwin, Wayne Modest, Simone Zeefuik.

Schedule

11:00 Introduction
11:10 Ernestine Comvalius & Andre Reeder
11:35 Mitchell Esajas & Jessica de Abreu (in Dutch)
12:00 Audience discussion
12:20 Close

12:30 - 13:30 Lunch

13:30 Karin Amatmoekrim (in Dutch)
14:00 Respondent Sinan
14:15 Audience discussion
14:30 Paul Goodwin (in English)
15:00 Respondent: Wayne Modest
15:15 - 15:30 Audience discussion

15:30 - 15:45 Break

15:45 Simone Zeefuik (lecture 30 min + 30 min tour of areas of the collection in the museum)

17:00 Close

18:00 Dinner at Designhuis (Stadhuisplein 3)

20:00 Screening I Am Not Your Negro (2016) directed by Raoul Peck (1.33 min) at the Designhuis (Stadhuisplein 3).

I Am Not Your Negro is a 2016 American documentary film directed by Raoul Peck, based on James Baldwin's unfinished manuscript, Remember This House. Narrated by actor Samuel L. Jackson, the film explores the history of racism in the United States through Baldwin's reminiscences of civil rights leaders Medgar EversMalcolm X and Martin Luther King, Jr, as well as his personal observations of American history. It received an Academy award nomination for Best Documentary Feature at the 89th Academy Awards.

Becoming More #1: On Experience and Choices is onderdeel van:

Mede mogelijk gemaakt door