Black queer diaspora in Nederland. Foto: Dustin Thierry

Black Queer Diaspora in the Netherlands

door Dustin Thierry en Wigbertson Julian Isenia
09/06/2018 - 31/08/2018

Wat betekent het om zwart en queer te zijn in Nederland en de ‘voormalige’ Nederlandse koloniën? En op welke manieren geven zwarte lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders uiting en betekenis aan hun seksuele- en genderidentiteit; zij het in stijl, taal, dans of andere culturele praktijken? Deze vragen staan centraal in het project van Dustin Thierry en Wigbertson Julian Isenia. De tentoonstelling van het project vindt plaats in het Volksparlement van Rojava in het Van Abbemuseum.

Het project

Fotograaf Dustin Thierry en cultureel antropoloog Wigbertson Julian Isenia willen met dit project een levend archief opbouwen van gevoelens, genderuitingen en seksuele identiteiten van verschillende zwarte homoseksuele subculturen in Nederland en de ‘voormalige’ Nederlandse koloniën.

In de eerste schetsen van deze subculturen tonen Thierry en Isenia de vitaliteit en weerbaarheid van de zwarte queergemeenschap in Nederland. Door de geportretteerden niet op een voetstuk te zetten, hen niet te verafgoden en hun tekortkomingen niet te ontkennen, probeert het project te laten zien hoe deze personen, in de woorden van professor Marlon M. Bailey, “manieren vinden om te overleven in een veelal gevaarlijk homofobische, transfobische en femmefobische publieke sfeer”, door middel van expressie en zelfidentificatie.

Veel van de geportretteerden zijn actieve deelnemers aan de ballroomcultuur: een cultuur die actief dominante culturele normen en waarden van de samenleving weerstaat en de mogelijkheid biedt, weliswaar tijdelijk, om conventionele hetero normatieve geslachtsrollen en identiteiten ter discussie te stellen.

Decade Innovation Award

Het project is erkend en ondersteund door de Decade Innovation Award, een initiatief van het Nederlandse ministerie om de aanpak van racisme te versterken en de positie van mensen van Afrikaanse afkomst te verbeteren.

Mede mogelijk gemaakt door