Chagall, Delaunay, Picasso, Braque, Kandinsky - Plug In #29

tentoonstelling

Chagall, Delaunay, Picasso, Braque, Kandinsky Plug In #29

14/06/2007 - 09/12/2007
Kunstenaars: Georges Braque, Marc Chagall, Robert Delaunay, Wassily Kadinsky, Pablo Picasso

Plug In #29 toont een ensemble van kunstwerken die in het begin van de twintigste eeuw een radicale breuk lieten zien met de toen heersende schildertradities. Het Van Abbemuseum kocht ze in de jaren vijftig aan om de (Nederlandse) hedendaagse kunst een kwalitatief hoogstaand referentiekader te bieden.

De schilders Picasso, Braque, Chagall, Delaunay en Kandinsky werden toen inmiddels als gevestigde en gerenommeerde meesters beschouwd en tot op de dag van vandaag gelden hun schilderijen als klassiekers van de moderne kunst.
Door ze nu opnieuw als ensemble te presenteren bieden ze wederom een historische reliëf aan de interpretaties van andere baanbrekende kunstwerken in de overige Plug In-zalen.

De van oorsprong Spaanse schilder Pablo Picasso (1881-1973) en de Franse schilder Georges Braque (1882-1963) stonden aan de wieg van het kubisme. Deze stroming beschouwde het linnen doek niet langer als een representatief venster op de wereld maar als een plat vlak, waarop vorm en kleur een in losse elementen opgedeelde en geabstraheerde werkelijkheid een geheel nieuwe samenhang geven. Het betekende een enorme vrijheid. Ook de Franse schilder Robert Delaunay (1885-1941) behoorde tot de eerste lichting kubisten. Hij bracht in zijn schilderijen voorwerpen en ideeën samen die de nieuwe tijd verbeelden. De in Rusland geboren Marc Chagall (1887-1985) werd na aankomst in Parijs sterk door de kubistische schilders beïnvloed. Chagalls werk is echter kleurrijker dan de eerste kubistische werken van Picasso en Braque en heeft bovendien een thematische gelaagdheid die de andere twee niet noodzakelijkerwijs nastreefden. Ook de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky (1866-1944) geeft zijn onderwerpen niet natuurgetrouw weer. Zijn architecturale vervormingen en vrije omgang met niet-realistische kleurvlakken betekenden eveneens een doorbraak, die de weg vrij zou maken voor de abstracte kunst.

Chagall, Delaunay, Picasso, Braque, Kandinsky is onderdeel van :