DDW in het Van Abbemuseum - Met DRIFT, Open Archief, Artistic Journalism en GEO—DESIGN

Dutch Design Week ambassadeurs Ralph Nauta en Lonneke Gordijn
Donna Verheijden voor Open Archief
Guy Königstein voor Open Archief
Oana Clitan voor Open Archief
Image courtesy The Anderen
Materialism - The bag project van DRIFT
tentoonstelling

DDW in het Van Abbemuseum Met DRIFT, Open Archief, Artistic Journalism en GEO—DESIGN

19/10/2019 - 27/10/2019

Tijdens de Dutch Design week is het Van Abbemuseum alle dagen geopend van 11 tot 18 uur. Klik hier voor ticketinfo.

The bag project van DRIFT

Dutch Design Week ambassadeurs Ralph Nauta en Lonneke Gordijn van DRIFT tonen het nieuwe project The bag project dat onderdeel uitmaakt van de serie Materialism. Het thema van de Dutch Design Week “If not now, then when”" weerspiegelt de noodzaak om actie te ondernemen voor het behoud van onze planeet. Eén blokje in de installatie is gemaakt van één gerecyclede plastic boodschappentas. Samen vormen de blokken een sculptuur die telkens groeit wanneer een tas de winkel verlaat.

Daarnaast worden video-opnames getoond supermarktdeuren die openen en sluiten. De ritmische beelden verwijzen naar luie gewoontes. Materialism – The bag project heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de hoeveelheid grondstoffen die worden gewonnen voor alledaagse zaken. Te zien van 19 t/m 27 oktober in het Oog, toegang gratis. Performance DRIFT x Van Abbemuseum: zondag 20 en 27 oktober van 13 tot 14 uur.

Materialism - The bag project maakt deel uit van DRIFT’s  Materialism-serie: een lopend onderzoeksproject dat de de-constructie of "de-productie" van alledaagse objecten onderzoekt. Exacte hoeveelheden materialen van iconische producten zoals een Volkswagen Beetle of een potlood, worden gepresenteerd in hun pure geometrie en kleuren. The bag project visualiseert met een sculptuur van blauw blokken, de fysieke hoeveelheid plastic die elke Albert Heijn-supermarkt verlaat op een gemiddelde dag in Eindhoven. Met de aanschaf van 1 blok plastic vanuit het sculptuur, doneert u een bedrag aan het recycle project #preciousplastic van Dave Hakkens. De genummerde plastic cubes zijn te koop in onze museumwinkel.

Open Archief: Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in verrassende, vernieuwende vormen op. Kunstenaar/designer Oana Clitan, kunstenaar Guy Königstein en filmmaker Donna Verheijden ontwikkelden voor het project Open Archief op basis van de open toegankelijke, digitale collecties Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ieder een autonoom mediawerk. Tijdens Dutch Design Week 2019 presenteren zij hun werk voor het eerst in het openbaar.
Oana Clitan neemt in met Future news, official screens een voorschot op de manier waarop informatie in de toekomst gepresenteerd zou kunnen worden. In Dear past, what would it take to throw you off balance?, van Guy Königstein, bieden stille vergaderruimtes, lege trappen, stoffige planken, lange gangen en gesloten deuren – als bevroren ruimtes uit vervlogen tijden – een podium aan ongenode bezoekers. Met de speculatieve thriller The Stolen Archive, legt Donna Verheijden verbindingen tussen de verhalen en gebeurtenissen die verborgen zijn in de archieven van Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid. Te zien van 19 t/m 27 oktober in de Werksalon, toegang gratis.

GEO—DESIGN: Junk. All That Is Solid Melts into Trash

Van satellietkerkhoven tot onverkochte modeartikelen en de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan, GEO—DESIGN: Junk. All That Is Solid Melts into Trash verkent wereldwijd een aantal systemen van afgedankte dingen. GEO—DESIGN: Junk is de nieuwste editie van het in 2018 door Design Academy Eindhoven opgerichte GEO—DESIGN expositieplatform. Met dit platform wil DAE jonge ontwerpers stimuleren die zich met hun werk richten op problemen die de hele wereld aangaan. Te zien van 19 t/m 17 november in de Oudbouw, toegang tijdens DDW alleen met DDW-ticket. Meer informatie.

Artistic Journalism | Een Introductie

Creatieven worden door nieuwsmedia vaak ingeschakeld om journalistieke inhoud visueel te ondersteunen, maar inmiddels experimenteert een nieuwe generatie van geëngageerde kunstenaars en ontwerpers met autonome mediavormen die journalistiek vernieuwend zijn en de artistieke sector verrijken.

Ze analyseren urgente maatschappelijke thema's op journalistieke wijze en presenteren de resultaten daarvan in projecten die rijk en gelaagd zijn in inhoud, methode en vorm. Deze interdisciplinaire benadering van design, kunst en journalistiek vatten wij samen onder de noemer Artistic Journalism.

Op donderdag 24 oktober wordt een publiek podcast programma georganiseerd waarin IJsbrand van Veelen in gesprek gaat met kunstenaars, ontwerpers en journalisten wiens werk tot Artistic Journalism gerekend kan worden. Het programma bestaat uit vijf gesprekken die vervolgens als podcasts worden gepubliceerd.

12 tot 13 uur Koert van Mensvoort (Next Nature Network)
13 tot 14 uur Annet Henneman
14 tot 15 uur Robert Glas
15 tot 16 uur Irene Stracuzzi
16 tot 17 uur Coralie Vogelaar

Interesse om één of meerdere opnames bij te wonen? Reserveren kan via deze website.

Het programma is onderdeel van het project Artistic Journalism | Een Introductie, een samenwerking van ACED met Stijn Postema (PhD onderzoeker aan Media Studies, Universiteit van Amsterdam) dat beoogt deze nieuwe ontwikkeling van praktijken in kaart te brengen en te identificeren. Artistic Journalism | Een Introductie is gehonoreerd met een subsidie van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

DRIFT

Open Archief