Deviant Researching - Symposium

Foto Peter Cox
evenement

Deviant Researching Symposium

21/09/2017
11:00 - 18:00

Dit symposium is het eindpunt van het Deviant Practice onderzoeksprogramma; de onderzoekers presenteren de resultaten van hun onderzoeken die gelinkt zijn aan de collectie, archieven en groepen van het museum. De deelnemende onderzoekers zijn: Brook Andrew, Yael Davids, Sara Giannini, Michael Karabinos, Charl Landvreugd, Petra Ponte, Susan Pui San Lok, Winnie Sze, Eimear Walshe en Sebastian Cichocki, Kuba Szreder en Meg Down.

Het programma

10.00 uur:  Registratie en koffie. Entree via het Museumcafé (Stratumsedijk 2)
10.30 uur:  Welkomstwoord door Charles Esche, directeur Van Abbemuseum
Introductie op ‘Deviant Practice’ door curator Nick Aikens
11.00 uur:  Sessie 1, gemodereerd door Annie Fletcher (curator Van Abbemuseum)
- Petra Ponte,  Tisna Tells
- Charl Landvreugd
- Eimear Walshe, Examining Separatist Epistemologies

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: Sessie 2, gemodereerd door Steven Ten Thije (curator Van Abbemuseum)
- Winnie Sze, Ernst Mancoba, (1904 - 2002)
- Michael Karabinos, Here or There. Locating the Karel 1 Archive
14.30 Yael Davids (presentatie als onderdeel van haar  Creative Doctus i.s.m. de Gerrit Rietveld Academie)

15.00 uur: Pauze

15.30 uur: Sessie 3, gemodereerd door Nick Aikens (curator Van Abbemuseum)
- Sara Gianini, No Opening, No Closing
- Susan Pui San Lok, Through the Gate
- Brook Andrew,  Inside the Depths of the Unknown: A New Line In Interdisciplinary Interpretation

17.00 Pauze

17.15 Plenaire discussie, gemodereerd door Nick Aikens en Annie Fletcher

18.00 Einde.

Organisatie seminar

Nick Aikens, Veerle Driessen.

ENTREETICKETS VOOR DONDERDAG EN/OF VRIJDAG

Deelname aan de Deviant Researching dag op donderdag en het L'Internationale seminar op vrijdag kost €25,00 per dag (€15,00 per dag voor studenten). Kom je beide dagen dan kun je voor €40,00 een passe-partout kopen (€25,00 voor een studenten passe-partout).
Koop je e-tickets voor donderdag en/of vrijdag via deze link.

Meer over de onderzoekers

Charl Landvreugd
Charl Landvreugd onderzoekt de visuele strategieën die gebruikt worden door Nederlandse Afro kunstenaars. Hij argumenteert dat het vertoog gedomineerd door postkoloniale theorie niet altijd afdoende is om de specificiteit van de Nederlandse en continentaal Europese Afro kunstproductie te omschrijven. 

Sara Giannini
Sara Giannini is semioticus en werkzaam als curator, schrijfster en redacteur. Haar onderzoek richt zich op de begrensdheid van taal en representatie en mondt uit in samenwerkingsprojecten met kunstenaars, curatoren en praktisanten van andere disciplines. 

Petra Ponte
Petra Ponte is een freelance curator, cultureel producent en onderzoekt de invloed van politiek beleid op de museale educatie- en tentoonstellingspraktijk.

Michael Karabinos
Michael Karabinos is een archieftheoreticus met als standplaats Amsterdam. Hij bestudeert de aard van archieven en de rol die ze hebben gespeeld in de dekolonisatie van Zuidoost-Azië.

Winnie Sze
Winnie Sze stelt een onderzoek voor naar de belangrijke maar onderbelichte rol die een zwarte Afrikaanse kunstenaar heeft gespeeld bij de oprichting van CoBRA.

Eimear Walshe
Eimear Walshe (1992) is een kunstenaar en schrijfster uit Longford in Ierland. In haar werk streeft Walshe ernaar homoseksuele geschiedenis door middel van fictie, biografieën en academische geschriften te verbinden met persoonlijke of lokale verhalen.

Susan Pui San Lok
Susan Pui San Lok is kunstenaar, schrijfster en onderzoeker, met Londen als thuisbasis. Haar werk loopt uiteen van installaties tot bewegende beelden, geluid, performances en tekst, voortvloeiend uit haar belangstelling voor begrippen als nostalgie en aspiraties, plaats en migratie, vertaling en diaspora.
 
Sebastian Cichocki, Kuba Szreder en Meg Down
Het onderzoeksproject Gelijkgestemden-Kunst Verbinding (Constituencies-Art Nexus) richt zich op een voortgaand internationaal debat over een nieuw museaal bestel waarbij het smeden van nieuwe verbindingen tussen diverse groepen gelijkgestemden (constituencies) centraal staat. 

Brook Andrew
Brook Andrew is een interdisciplinaire kunstenaar die onderzoek doet naar de belangrijkste archieven van het Van Abbemuseum. Hij geeft ze opnieuw vorm en maakt er nieuwe samenstellingen van, gecombineerd met zijn eigen archief dat zich uitstrijkt van de koloniale tijden tot nu. 

Yael Davids
Het werk van Yael Davids verbindt persoonlijke en politieke verhalen, de collectie, collectief erfgoed, en onderzoek van het lichaam als een plek van samenkomst en conflicten. Davids doet haar onderzoek als onderdeel van Creative Doctus, een nieuw model voor op de praktijk gebaseerd promotie-onderzoek, geïnitieerd door de Rietveld Academie in samenwerking met het Van Abbemuseum.    


Deviant Researching is onderdeel van :


Deviant Researching bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage