Dwarsverbinding - Patricia Kaersenhout

Patricia Kaersenhout, ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’, (2017-2019/20/21), collectie Frans Hals Museum. Foto: © Charlott Markus.
tentoonstelling

Dwarsverbinding Patricia Kaersenhout

17/12/2022 - 02/04/2023
Een completer en eerlijker beeld van de geschiedenis 

GUESS WHO’S COMING TO DINNER TOO?

Met haar installatie Guess Who’s Coming To Dinner Too? zet Patricia Kaersenhout (1966) zich in voor een completer en eerlijker beeld van de geschiedenis. Haar kunstwerk bestaat uit vier grote driehoekige tafels, waar ze zestig zwarte vrouwen en vrouwen van kleur een plek geeft. Allemaal verzetten deze vrouwen zich in hun levens tegen onderdrukking en ongelijkheid.

DWARSVERBINDING

Dwarsverbinding is een tentoonstelling waarin nieuwe aankopen voor het eerst in het museum worden getoond. Het werk Guess Who’s Coming To Dinner Too? is in 2021 door vier Nederlandse musea gezamenlijk aangekocht, waaronder het Van Abbemuseum. De tentoonstelling Dwarsverbinding: Patricia Kaersenhout bij het Van Abbemuseum bestaat uit één van deze vier tafels, waar vijftien vrouwen een plek aan krijgen.

AUDIOTOUR

De verhalen van deze heldinnen van verzet zijn voornamelijk mondeling doorgegeven. In de tentoonstelling ontdek je deze opmerkelijke verhalen in een audiotour: o.a. ingesproken door Patricia Kaersenhout en zowel in het Nederlands als Engels te beluisteren.

ACTIVERING KUNSTWERK

Gedurende de tentoonstelling, wordt het kunstwerk met hulp van een uitgebreid activiteitenprogramma geactiveerd, om zo het kunstwerk te gebruiken en niet enkel als statisch object in de ruimte te plaatsen. De verhalen van de vijftien vrouwen dienen als basis voor dit activiteitenprogramma, dat bestaat uit een reeks events. Dit zijn onder andere workshops en performances samengesteld door Aminanta Minte, Nafayah Kadmairubun, Shammai Martis, Michelle Jonker, Munganyende en Stichting Ik Wil. Het programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Aankoop in samenwerking met Centraal Museum Utrecht, Frans Hals Museum en Stedelijk Museum Amsterdam met steun van Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Caius Fonds, haar Desirée Lambers Fonds en de jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het Mondriaan Fonds.


Dwarsverbinding bestaat uit :

Nu

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage