Dwarsverbinding - Kabakov Kabinet

Ilya Kabakov, Artist Why Didn’t You Draw My Stomache, 2012, 45 x 59cm, foto Peter Cox.
tentoonstelling

Dwarsverbinding Kabakov Kabinet

01/07/2023 - 24/03/2024
Conservator: Willem Jan Renders
Kunstenaar: Ilja and Emilia Kabakov

Recentelijk heeft het Van Abbemuseum al het grafisch werk en twee schilderijen van Ilya (1933) en Emilia (1945) Kabakov verworven. Deze tentoonstelling toont een selectie van deze werken gecombineerd met werken uit de collectie.

Ilya en Emilia Kabakov zijn beide geboren in Sovjet-Unie en wonen en werken in Verenigde Staten. Vanaf 1988 werken ze samen, daarvoor was Ilya Kabakov actief onder zijn eigen naam. Hij begon als kinderboekenillustrator in de Sovjet-Unie. Later ontwikkelde hij zich richting conceptuele kunst en installaties. Zijn werk is poëtisch, vol humor en speelse maatschappijkritiek. Het wordt getoond over de hele wereld.

LS Collectie

In Dwarsverbinding zijn ook publicaties uit de LS Collectie te zien. Deze bijzondere collectie Russische kunstboeken is geschonken aan het Van Abbemuseum en bevat ook publicaties met vroeg werk van Ilya Kabakov.

De relatie tussen Ilya en Emilia Kabakov en het Van Abbemuseum gaat terug naar de tentoonstelling Lissitzky-Kabakov: Utopie en Werkelijkheid (2012). De tentoonstelling, samengesteld door de Kabakovs, combineerde werk van El Lissitzky (1890-1941) met dan van hen. Zo brachten ze kunst uit de ontstaansperiode van de Sovjet-Unie samen met kunst gemaakt aan het eind van de unie. Het Van Abbemuseum heeft een van de grootste collecties van Lissitzky in de wereld.

De aankoop is ondersteund door Stichting Promotors.

Dwarsverbanden

Deze presentatie maakt deel uit van de serie Dwarsverbinding, die je aanspoort om vanuit een ander, kritisch perspectief naar de huidige collectiepresentatie Dwarsverbanden te kijken. In de serie Dwarsverbinding presenteert het museum voorstellen voor nieuwe collectieaankopen.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage