Een op Een. Ger van Elk. Push Nose Balance Sculpture - Plug In #42

19/08/2008 - 01/11/2009
Opening: 04/10/2008 15:00
Kunstenaar: Ger van Elk

In deze ruimte bevindt zich één kunstwerk en één stoel. De stoel is voor degene die de tijd wil nemen om naar het kunstwerk te kijken.

Misschien bent u op zoek naar antwoorden op de vragen die het kunstwerk oproept. Naast de stoel bevindt zich een kastje met informatie over het kunstwerk. Deze informatie bevindt zich gewoonlijk achter de schermen van de tentoonstellingsruimte, in de bibliotheek of het archief en is hier samengebracht met het kunstwerk. Op deze manier krijgt u de gelegenheid zelf te bepalen in welke informatie u zich wilt verdiepen en wat u wilt combineren of aan elkaar wilt toetsen. Op het schap ligt bovendien een notitieboekje waarin u de eigen bevindingen kunt toevoegen aan de beschikbare informatie.

“Het werk van Ger van Elk laat zich moeilijk in een hokje plaatsen. Het begint al bij zijn techniek, die vaak een mix is van diverse media. Zijn thema’s vindt hij binnen de kunst zelf. Wat is de positie en de rol van een kunstenaar? Wat gebeurt er in een afbeelding? Hoe verhoudt een beeld zich tot de werkelijkheid? Zijn benadering is serieus en humoristisch tegelijkertijd. In ‘Push Nose Balance Sculpture’ is het Van Elk zelf die twee maal boven de plint zweeft en probeert de bamboeboog gespannen te houden. De kunstenaar in een hachelijke positie, geconfronteerd met zichzelf, in een onmogelijke opgave?

De krachtigste kunstwerken zijn voor mij die waarin steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn; die als het ware met je meegroeien; die je telkens opnieuw uitnodigen je standpunt bij te stellen. Van Elk is iemand die dat soort werken maakt.”

Marjon de Groot

Een op Een. Ger van Elk. Push Nose Balance Sculpture is onderdeel van :