Programma

evenement

Eindhovens Geschenk

30/11/2011
19:30 - 22:00

Voor de vijfde en laatste editie (2011/2012) van het Eindhovens Geschenk is de Eindhovense kunstenaar Danny Scholtze gevraagd een werk te maken van...

Programma:
Inloop vanaf 19.30 met koffie en thee
20.00-20.10: Welkom en uitleg geschenk: Karel Smetsers
20.10 uur: Inleiding over Van Abbe gebouw en gebruik van het gebouw
20.20 uur: Gesprek met de kunstenaar Danny Scholtze en het museum  Charles Esche gemodereerd door Paul Kokke
21.00 uur: Uitreiking geschenk aan Charles Esche met aansluitend  borrel.

Uitreiking eerste geschenk aan directeur Van Abbemuseum

Deze bijzondere editie van het Eindhovens Geschenk wordt woensdagavond 30 november a.s. uitgereikt aan Charles Esche, de directeur van het jubilerende Van Abbemuseum. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke avond in Museumcafé Flavours. Tijdens deze avond zal Paul Kokke (publicist en directeur Art & Media Projects) Charles Esche en Danny Scholtze interviewen. De inloop met  koffie en thee is vanaf 19.30 uur. De avond wordt afgesloten met een drankje en een hapje. U bent uiteraard van harte welkom.

 

Kunstenaar

Danny Scholtze (1976) volgde eerst een grafisch technische opleiding in Eindhoven. Daarna studeerde hij autonome beeldende kunst aan de kunstacademie in Den Bosch. “Ik wilde me eigenlijk gaan toeleggen op schilderen, maar tijdens mijn studie werd ik er steeds mee geconfronteerd dat ik toch meer ruimtelijk ingesteld ben. Mijn fascinatie voor de architectuur en de stad heb ik tijdens mijn opleiding ontdekt. In eerste instantie heb ik gebouwen getekend en geschilderd, maar ik merkte dat ik me beter driedimensionaal kan uitdrukken; parallel aan mijn tweedimensionaal werk.” Tijdens zijn studie richtte Danny zich vooral op onderzoek. Zijn afstuderen bestond uit een geschreven verhaal, een soort script voor een roadmovie van zijn ervaring van de stad Eindhoven, en aan de architectuur gerelateerd sculpturaal werk.

“Je ontdekt en ontwikkelt je eigen werkproces door de keuzes die je maakt. Ik ontwerp niet, maar ontwikkel structuren. Mijn werk is een proces op het snijvlak van sculptuur, architectuur en ruimtelijke ordening. Het denken, de menselijke maat en de geschiedenis worden in het proces betrokken. Die drie elementen vind ik terug in het Van Abbemuseum”, aldus Danny.

 

Initiatief

Het Eindhovens geschenk is een initiatief van Ria en Karel Smetsers van Smetsers Best Collection. Smetsers ontwikkelde een typisch Eindhovens geschenk dat vijf opeenvolgende jaren in een gelimiteerde oplage is uitgebracht. Ieder jaar is een andere Eindhovense kunstenaar gevraagd een kunstwerk te maken van een vooraanstaand Eindhovens gebouw. Van het kunstwerk is een etiket gemaakt voor een kwaliteitswijn geleverd door een Eindhovens bedrijf. Van het kunstwerk is ook een beeld gegoten. De wijn en het beeld zijn verpakt in een fraaie houten geschenkdoos met een afbeelding van het kunstwerk.

Hanneke van den Nieuwenhof, projectleider bij Brainport Development, verzorgde de begeleiding van het project, in het kader van het Europese project ECCE Innovation.

Met dank aan de Gemeente Eindhoven.

Home