Lotte Stekelenburg
Fréderike Geerdink
Rovaja Film Commune

Fréderike Geerdink en Rojava Film Commune

een dag over kunst en journalistiek van, uit en over Rojava, Noord-Syrië
07/04/2019

Op 7 april vinden twee evenementen plaats in het Volksparlement, Rojava. In de vroege middag een lezing en een gesprek in Nederlands met journalist Fréderike Geerdink. In de namiddag volgt een gesprek in het Engels gecombineerd met filmfragmenten met filmmaker Diyar Hesso, mede oprichter van de Rojava Film Commune. De gesprekken zijn samen of los van elkaar te bezoeken. Meer informatie onder het programma.

11:45 Zaal open
12:00 Opening met welkomslied door Sozdar en Ronahî
12:30 Lezing Fréderike Geerdink: De toekomst van het Rojavaanse democratisch experiment

13:30 Pauze

14:00 - 16:00 Rojava Film Commune
16:00 - 17:00 Borrel met hapjes van werkgroep Eindhoven-Kobanê

Het programma is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig.

De toekomst van het Rojavaanse democratisch experiment (voor 14:00 uur) (NL)

Journalist Fréderike Geerdink doet al jaren verslag van de Koerdische onafhankelijkheidsstrijd en is Turkije expert. Ze publiceerde onlangs het boek 'Dit vuur dooft nooit, een jaar bij de PKK' (2018, Het Spectrum). Zij verbleef voor deze publicatie een jaar bij de PKK als onafhankelijk journalist. Zij heeft daarmee een unieke kijk op het Koerdische vraagstuk. In deze lezing en discussie zal zij haar visie op het Rojavaanse democratisch experiment in Noord-Syrië uiteen zetten en in gesprek gaan over haar bijzondere journalistieke praktijk.

Het programma voor 14:00 uur wordt gehouden in het Nederlands.

Rojava Film Commune (na 14:00 uur) (EN)

De Rojava Film Commune is de eerste organisatie van hedendaagse filmmakers opgericht gedurende de Syrische burgeroorlog in de Koerdische regio - Rojava - Noord-Syrië. Sinds 2015 heeft de Commune een nieuwe generatie filmmakers opgeleid, filmvertoningen georganiseerd in steden en op het platteland en heeft zijn eerst unieke, eigen films geproduceerd als onderdeel van de inspanning de samenleving op te bouwen.

Voor het eerst is een van de oprichters van de Rojava Film Commune, Diyar Hesso, in Nederland voor het vertonen van het werk van de commune en een discussie over de betekenis van het werk in de context van de politieke strijd en revolutie. De Rojava revolutie is niet alleen een gevecht tegen de Islamitische Staat, maar ook een nieuw sociaal, feministisch en ecologisch project in het Midden-Oosten. En ook, zoals de Rojava Film Commune laat zien, het begin van een nieuwe revolutionaire kunst.

Gedurende deze bijeenkomst zullen verschillende kunstenaars en culturele professionals in gesprek gaan met Diyar Hesso om de relatie tussen kunst, film en politieke veranderen te bespreken. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Chris Keulenmans.

Met Diyar Hesso (Rojava Film Commune); Kawa Nemir (dichter); Adriek van Nieuwenhuijzen (IDFA Film Festival); iLiana Fokianaki (State of Concept Athene); Chris Keulemans (schrijver en journalist) en vele anderen.

Deze bijeenkomst is deel van het doorlopende project “Museum als Parlement,” een samenwerking tussen de Democratische Federatie van Noord-Syrië, de Koerdische Culturele Vereniging van Eindhoven en Studio Jonas Staal.

Het programma na 14:00 uur wordt gehouden in het Engels.