Gathering Gathering - een gezamenlijke interventie met Your-space

Aeron Bergman & Alejandra Salinas, No One Knows How to Reach that Immortal Place, performance Van Abbemuseum 4/11/10 Photo: Aeron Bergman
Cindy Moorman, installation Van Abbemuseum, 2010 Photo: Emilio Moreno
Aeron Bergman & Alejandra Salinas, No One Knows How to Reach that Immortal Place, performance Van Abbemuseum 4/11/10 Photo: Aeron Bergman
Cindy Moorman performance with Capella Ducis, Van Abbemuseum 4/11/10 Photo: Emilio Moreno
Ehsan Fardjadniya, Complaints Ping Pong, Eindhoven 3-4/11/10 Photo: Emilio Moreno
Aeron Bergman and Alejandra Salinas, No one knows How to Reach that Immortal Place, 2009
Gathering Gathering
Gathering Gathering details
Cindy Moorman, de onvermijdelijke tijdelijkheid van verdwijnen, 2010
Ehsan Fardjadniya ping pong den Haag 2010
Ehsan Fardjadniya, Complaints Ping Pong, Eindhoven 3-4/11/10 Photo: Emilio Moreno
evenement

Gathering Gathering een gezamenlijke interventie met Your-space

04/11/2010

In en rond het Van Abbemuseum

De hele dag door pingpongen en om 18.00, 19.00 en 20.00 uur performances

'Doch is het slechts een elkaar ontmoeten. Slechts een tijdelijk moment van samenvallen.'- Cindy Moorman

Als een moment om stil te staan bij de vele combinaties en raakpunten tussen de projecten, mensen en sferen die dit jaar samen het Your-space programma vormen, zal er op 4 november een Gathering Gathering plaatsvinden. Binnen één evenement zal in het rond het museum en de Studio een kleine groep projecten van uitgenodigde deelnemers te zien zijn. Via een reeks subtiele, verrassende interventies onderzoeken Alejandra Salinas en Aeron Bergman, Ehsan Fardjadniya en Cindy Moorman wat ons samenbrengt en wanneer, waarom en hoe we nog op andere manieren bij elkaar zouden kunnen komen.

Het programma van 4 november 2010 omvat een pingpongtoernooi met Ehsan Fardjadniya dat de hele dag duurt en waarbij mensen worden uitgenodigd hun frustraties en klachten aan de pingpongtafel uit te spelen en met anderen te delen. Daarnaast zijn er:

Om 18.00 uur een performance van Aeron Bergman, Alejandra Salinas en uitgenodigde deelnemers rond een honderd meter lange rode loper.

Om 19.00 en 20.00 uur optredens van het Bossche koor Capella Ducis, in samenwerking met Cindy Moorman.

- Na afloop is er een hapje en een drankje in de Studio.

 

Aeron Bergman & Alejandra Salinas

Niemand weet hoe hij die onsterfelijke plek moet bereiken

Betreed de rode loper. Koningin Beatrix loopt er soms overheen, net als de jaarlijkse Nobelprijswinnaars. Ook degenen die de opening van de Wereldtentoonstelling in Sjanghai bijwonen en zelfs de graatmagere modellen van de Detroit Auto Show lopen wel eens over een rode loper. Agamemnon zei ooit ALLEEN GODEN LOPEN OP ZULKE LUXE. Voor katholieken staat rood voor zonde, schuld en martelaarschap. De rode loper sluit eerder uit dan dat hij uitnodigt: hij is alleen toegankelijk voor een betrekkelijk selecte groep die dezelfde kant op gaat. De achtste-eeuwse dichter Wang Wei zegt in zijn beroemde gedicht: NIEMAND WEET HOE HIJ DIE ONSTERFELIJKE PLEK MOET BEREIKEN. Maar de vraag die de meesten van ons in deze kapitalistische schemerdroom vooral bezighoudt is of we bij onze komst met hallucinerende discolampen zullen worden onthaald.

Documentatie: vimeo.com/16649473

Ehsan Fardjadniya

Klachten Pingpong

'Zonder mijn en dijn zou de wereld een hemel zijn’, luidt het gezegde. Toch maakt het meeste van wat we hebben en doen ons eerder tot een groep naast elkaar levende individuen dan tot een ‘wij’. Veel frustraties hebben we gemeen, maar hoe zou de wereld eruitzien als we die deelden en met elkaar bespraken Ehsan Fardjadniya werkt met het model van het pingpongdebat en heeft zijn pingpongtafel al meegenomen naar uiteenlopende situaties met een frustrerende context. Of het nu gaat om demonstraties in Den Haag tegen het korten door de overheid op kunstsubsidies, of bij afterparty’s op de dag van de verkiezingen, of op gemeentelijke pleinen – pingpongen maakt het mogelijk elkaar spontaan en vrij van wettelijke beperkingen in de openbare ruimte te ontmoeten en via spel crises te lijf te gaan. In de week van 1 tot en met 4 november zullen op een aantal locaties in en rond Eindhoven pingpongpartijtjes worden gespeeld, met ter afsluiting een collectieve pinpongsessie in de Studio (zaal B-1) van het Van Abbemuseum, die de hele dag duurt. De kunstenaar heet iedereen welkom die zijn frustraties en crises van zich af wil spelen.

Cindy Moorman en Capella Ducis onder leiding van dirigent Frans van de Loo

In samenwerking met een koor uit Den Bosch onderzoekt Cindy Moorman de relatie tussen individu en groep. De spanning tussen de eenling en de groep fascineert haar en vormt de basis van haar werk. Moorman verzamelt ideeën, beelden, geluiden, objecten en teksten en creëert daarmee de setting voor momenten van samenkomst, publiek en privé, waarbij mensen zichtbaar of hoorbaar een band smeden. Tijdens Gathering Gathering komen al deze elementen samen in twee optredens van het koor Capella Ducis in de ruimtelijke context van het Van Abbemuseum: het koor komt als tijdelijke groep bij elkaar om een intiem geluid te zoeken dat de deelnemers dichter bij elkaar brengt, terwijl ze tegelijkertijd een microkosmos vormen binnen de grotere ruimte van dit publieke museum en dit deel van de stad. Met het wegsterven van hun gezang vervagen ook de sporen van deze kleine gemeenschap. Hoe kan dit ‘samenzijn’ in stand worden gehouden? Of liever, waarin ligt de schoonheid van vluchtige maar reële ontmoetingen in de hedendaagse samenleving? ‘Doch is het slechts een elkaar ontmoeten. Slechts een tijdelijk moment van samenvallen.’

I.S.M: Office for Contemporary Art Norway.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage