Programma

Courtesy The Anderen
tentoonstelling

GEO-DESIGN: JUNK

I.s.m. Design Academy Eindhoven
19/10/2019 - 17/11/2019
Wat is het potentieel van troep?
Conservator(en): Martina Muzi, Joseph Grima

Ook dit jaar werken de Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum samen in het kader van de Dutch Design Week (DDW). 

Junk = potentieel

Dit jaar is het thema JUNK. Hoewel het woord troep gemakkelijk geassocieerd wordt met iets zonder nut en zonder waarde, is het iets dat iedereen aangaat. De uitdaging voor jonge designers is afval te zien als potentieel: niet alleen als probleem waar oplossingen voor gezocht moeten worden, maar als iets dat op lokale of internationale schaal mogelijkheden biedt voor de toekomst. Negen projecten zijn te zien in het Van Abbemuseum, negen op locaties in de binnenstad; Rambam, HEMA, ING Bank, De Bijenkorf, Sissy-Boy, Hutspot, Vielgut, Danish Crown and TigerLily.

Jong talent

Vorig jaar introduceerde DAE de eerste tentoonstelling in een reeks getiteld GEO-DESIGN. Eindexamenstudenten en afgestudeerden van DAE kunnen een onderzoeksvoorstel indienen waarin sociale, economische of geopolitieke kwesties aan de orde gesteld worden. In slechts drie maanden tijd werken de geselecteerde kandidaten hun plan uit, gieten het in de een of andere (audio)visuele vorm en presenteren die in het Van Abbemuseum.

GEO-DESIGN

GEO-DESIGN benadert design vanuit een onderzoekend perspectief en stelt een nieuwe vorm van onderzoek voor naar de sociale, economische, geografische en geopolitieke krachten die het werk van ontwerpers van vandaag bepalen. Het traceert de wereldwijde stroom van productie en consumptie, het scannen van online nieuwspoorten, stemmen uit mondiale productmarkten, verhalen uit verschillende geografische gebieden en interpreteert ze als vertrekpunten voor ontwerp-onderzoeken die op afstand of in het veld moeten worden ontwikkeld.

Praktisch 

Tijdens DDW GEO-DESIGN: Junk in het Van Abbemuseum alleen te bezoeken op vertoon van een DDW passe-partout. Het museum is tijdens de DDW alle dagen geopend van 11 tot 18 uur, ook op maandag. De tentoonstelling in het Van Abbemuseum is tot en met 17 november te bezoeken. De presentaties in de stad zijn alleen tijdens de Dutch Design Week zelf te zien.

Koop tickets
Impressie GEO-DESIGN tentoonstelling 2018. Foto's: Marcel de Buck

Partners

Homepage