Geraakt - Blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in het museum

GERAAKT - blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in Van Abbemuseum
GERAAKT - blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in Van Abbemuseum
GERAAKT - blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in museum
GERAAKT - blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in Van Abbemuseum
GERAAKT - blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in Van Abbemuseum
GERAAKT - blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in Van Abbemuseum
tentoonstelling

Geraakt Blinde en slechtziende kunstenaars exposeren in het museum

17/11/2016 - 04/12/2016
Opening: 17/11/2016 13:30
Conservator: Marleen Hartjes

Op 17 november opent de nieuwe tentoonstelling Geraakt in het Van Abbemuseum waarin 28 blinde en slechtziende kunstenaars hun werk exposeren. Zij lieten zich daarbij inspireren door de collectie van het museum. De tentoonstelling is onderdeel van het Special Guests programma en is samen met Stichting Kubes tot stand gekomen. 

De kunstenaars kregen de opdracht om in een eigen werk te reflecteren en te reageren op een of meerdere objecten in het museum. Hun visuele beperking verschilt enorm van persoon tot persoon, waardoor ze op hun eigen unieke manier kunst ervaren en maken. 

De kunstenaars die hun werk tonen in Geraakt geven een tegengeluid op het visuele aspect dat dominant is in het maken en ervaren van kunst. Er zullen veel voelwerken en beelden te zien zijn die aangeraakt mogen worden. Volgens George Kabel, een van de deelnemende kunstenaars en ambassadeur voor het Special Guests programma in het Van Abbemuseum, voegt ‘kunst op de tast’ iets nieuws toe aan de huidige kunstpresentaties. Kijken naar kunst creëert automatisch afstand, aanraken brengt de aanschouwer juist dichtbij het werk en bij de kunstenaar. Kabel: "Het beleven van kunst via het zien of de tast met kunstvoorwerpen die op de tast gemaakt zijn, opent een heel ander perspectief. Kunst gemaakt op de tast nodigt de toeschouwer uit zich bezig te houden met een andere wijze van 'zien' en een andere visie op het bestaan. Het geeft toegang tot een andere belevingswereld, een andere wereld van kunst, schoonheid en originaliteit."

Deelnemende kunstenaars

Rafael Arias, Corrie Balemans, Frank ter Beek, Elly Beukelman, Brigitta Blokland, Berry den Brinker, Marleen de Man, Joke Clazing, Ruth Dongor, Marjanne Geurtsen, Janneke de Groot, Josee Heemskerk, Angelique ten Holter, Adri Hopman, George Kabel, Arend Knot, Joan Kuhlman, McLaurens, Liset Neggers, Marja van Oers, Marianne Poppenk, Roger Ravelli, Jankie van Soest, Hans Spreeuw, Els Verhelst, Riet Verhoeven, Bert Vossen, Leendert Wijtman.

Curator: Marleen Hartjes

Tentoonstelling Geraakt, Omroep Brabant

Geraakt bestaat uit :

Geweest

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage