Programma

Hiruaki Umeda, split flow, 2011
Haptic2 7
Haptic2 8
Wodiczko1
wodiczko2
wodiczko3
evenement

GLOW in en om het Van Abbemuseum

Hiroaki Umeda e.a.
05/11/2011 - 12/11/2011

Baltan Laboratories en het Van Abbemuseum hebben gezamenlijk de Japanse kunstenaar, choreograaf, danser en lichtontwerper Hiroaki Umeda de opdracht...

Split flow, te zien in het Van Abbemuseum, is een voortzetting van het onderzoek naar licht en beweging van de kunstenaar en is de derde installatie die hij heeft gemaakt als verlengstuk van zijn danspraktijk. Umeda is geïnteresseerd in hoe ons lichaam werkt en hoe perceptie fysiologische verschijnselen kan veroorzaken. Als choreograaf is hij ook geïnteresseerd in onze relatie met beweging. In split flow richt hij zich op dingen die alleen te zien zijn wanneer we bewegen. Normaal gesproken staan we stil om dingen zorgvuldig te bekijken, maar in dit werk onthult Umeda de werkelijkheid die alleen te zien en te ervaren is door onze fysieke gang door een ruimte.

Naast het werk van Hiroaki Umeda werkt het Van Abbemuseum mee aan nog drie projecten binnen Glow. Conservator Annie Fletcher van het Van Abbemuseum is verantwoordelijk voor de GLOW projecten War Veteran Vehicle van Krzysztof Wodiczko op het 18 septemberplein en Binary waves van Lab[au] langs de Dommel. 
War Veteran Vehicle is een militair voertuig dat dienst heeft gedaan in oorlogsgebieden voor het Nederlandse leger en nu door de straten van Eindhoven rijdt. Het wapen op de achterzijde van het voertuig is vervangen door een projector en twee speakers. De projectie wordt als munitie afgevuurd op de gevels van de stad. De geprojecteerde beelden zijn citaten van nationale en locale veteranen en hun familie. Zij vertellen waarom de overgang van het slagveld naar een burgerleven voor hen zwaar is (geweest). Fragmenten uit de gesprekken worden, begeleid door geluid, als het ware naar de buitenwereld geschoten

Daarnaast is op veler verzoek het werk Burning the Van Abbemuseum van Xavier de Richemont, dat in 2006 de spectaculaire opening van het toen spiksplinternieuwe Glow betekende, weer te zien.

Openingstijden:
zo t/m do 18:00 - 23:00 uur
vr & za 18:00 - 0:00 uur

Split flow van Hiroaki Umeda is alleen toegankelijk via de achteringang van het Van Abbemuseum, Stratumsedijk 2 in Eindhoven.

Op zondag 6 november van 20:00 – 21:00 uur zal kunstenaar Hiroaki Umeda in het auditorium van het Van Abbemuseum een toelichting geven op zijn werk.

Op donderdag 10 november vanaf 20.30 uur zingen De Vrouwen van Hendrik en De Mannen van Wilhelmina onder leiding van Lizzy Kean twee maal de wachtende bezoekers toe.

Partners

Home