Gianni Colombo, Spazio Elastico, 1967-1968
Pink Twins, Parametronomicon (triptych), 2016
László Moholy-Nagy, Licht-Raum Modulator, (1922-1930) replica 1970. Collection Van Abbemuseum. Photo Peter Cox
Adam Barker-Mill, Colour Square, 2016
Mike Rijnierse and Willem Marijs, Lumokinese, 2008
Nathan Coley, A place beyond belief, 2012
Tom Dekyvere, Tech Farm, 2016
Jimi Kleinbruinink, A matter of perspective, 2016
Dan Flavin, Monument on Mrs. Reppin's survival, 1966. Photo Peter Cox
Gianni Colombo, 0-220 V, 1976-1977

GLOW special: A Place Beyond Belief

12/11/2016 - 20/11/2016
de perceptie van werkelijkheid en illusie gecreëerd door licht  ...

Ook dit jaar neemt het Van Abbemuseum deel aan GLOW, het jaarlijkse lichtfestival in Eindhoven. De tentoonstelling A Place Beyond Belief brengt kunstwerken van de pioniers op het gebied van lichtkunst samen met werk van nieuwe, hedendaagse kunstenaars. László Moholy-Nagy, Dan Flavin, Adam Barker-Mill, Gianni Colombo, Mike Rijnierse en Willem Marijs, Pink Twins, Jimi Kleinbruinink, Tom Dekyvere en Nathan Coley laten de resultaten zien van hun fascinerende onderzoek naar de samenkomst van realiteit en illusie. Ze spelen met de flinterdunne lijn tussen wat we waarnemen en wat we dénken waar te nemen. Licht vormt ons zicht maar zorgt tegelijk voor onzekerheid over onze waarneming. In deze tentoonstelling krijg je een beeld van de combinatie van kunst, technologie en licht vanaf het begin tot nu. De kunstwerken, te vinden in de voortuin van het museum en in verschillende zalen van de oudbouw, beïnvloeden ons realiteitsgevoel door illusies te creëren die onze waarneming uitdagen. Samen vormen zij ”A Place Beyond Belief”.

Hier vind je een gedetailleerde beschrijving per project, inclusief foto.

Zowel Lászlo Moholy-Nagy, Mike Rijnierse en Willem Marijs zetten mechanische bewegingen om in visueel heel sterke kunstwerken. Beiden maken dynamische machines die een kleurrijk schaduwspel creëren die de perceptie van de ruimte verandert. De beroemde Licht-Raum Modulator (1930) van Moholy-Nagy is door de TU/e en Ambianti BV vertaald in een driedimensionale lichtprojectie die wordt getoond in de GLOW Next route op het universiteitsterrein. Het origineel wordt tentoongesteld in het museum.

In de tentoonstelling vind je een grid room, Spazio Elastico (1967-1968) van Gianni Colombo, waarmee een driedimensionale illusie wordt gecreëerd. Colombo laat in een ander werk, 0-220 V (1976-1977), de variëteit van lichtintensiteit zien. Dit wordt getoond in relatie tot een nieuw werk van Adam Barker-Mill: Colour Square (2016) waarbij diversiteit van kleurcombinaties aan bod komt. Parametronomicon (2016) van Pink Twins is een driekanaals videowerk over het virtuele leven van een biomechanisch organisme in combinatie met geluid. Jimi Kleinbruinink, winnaar van de Foederer Talent Award 2015, heeft speciaal voor deze tentoonstelling een lichtinstallatie gemaakt genaamd A matter of perspective. In Monument on Mrs. Reppin’s survival van Dan Flavin ligt de basis in het benadrukken van architectuur en interieur door het gebruik van eenvoudige geometrische structuren.

In de voortuin van het Van Abbe bouwt Tom Dekyvere een kas waar lichtplanten in 'groeien'. Ook is hier Nathan Coley’s gloeiend sculptuur A Place Beyond Belief (2012) te zien. Dit werk is recent aangekocht voor de collectie van het museum en is voor het eerst in Eindhoven te zien. Het werk moedigt ons aan om na te denken over de oorsprong van overtuigingen in relatie tot religie of ideologie.

Tickets

De GLOW Special A Place Beyond Belief is een betaald project. Koop hier alvast je e-ticket voor €4,-
Entreeprijs aan de deur €5,-. Kinderen t/m 12 jaar en mensen met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP card hebben gratis entree. Van maandag 14 tot en met donderdag 17 november (18.30 uur tot 23.00) heb je ook gratis toegang met je Eindhoven stadspas!
In de avonduren vindt de kaartverkoop plaats bij de ingang van het museum. Ingang via voorzijde Van Abbemuseum (Bilderdijklaan).

TIP!

A Place Beyond Belief is ook overdag en in de vroege avond te bezoeken, dus start je GLOW ronde in het Van Abbemuseum! Uiteraard is deze GLOW Special ook ’s avonds tijdens de GLOW openingstijden te bezoeken.

OPENINGSTIJDEN

A Place Beyond Belief is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het museum en tijdens de openingstijden van GLOW:
Zaterdag 12 / zondag 13 november: 11.00 tot 24.00;
Maandag 14 november: 17.00 tot 23.00;
Dinsdag 15 / woensdag 16 november: 11.00 tot 23.00;
Donderdag 17 november: 11.00 tot 23.00 uur;
Vrijdag 18 / zaterdag 19 november: 11.00 tot 24.00 uur.
Zondag 20 november: 11.00 tot 17.00 uur.

GLOW

Van 12 tot en met 19 november 2016 staat Eindhoven voor de 11e keer in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Zo’n veertig kunstenaars bieden met lichtinstallaties en lichtprojecties de toeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad. Deze lichtkunstprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute. Deze route bestaat uit een oranje lus van 3,2 km over het TU/e terrein (Science Route) en een blauwe lus van 4,2 km door het centrum van Eindhoven (City Route).

Op GLOW Next komt experiment aan bod in nieuwe projecten die voor het eerst het licht zien. Dit jaar zijn de GLOW Next projecten te vinden op het TU/e terrein, te bereiken middels de oranje route. Eindhoven is een pioniersstad en kweekvijver voor talent op creatief, kunstzinnig en technisch gebied en GLOW Next laat dat zien. GLOW is gratis toegankelijk en trok vorig jaar maar liefst 730.000 bezoekers.

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann