Programma

tentoonstelling

Guppy 13 vs Ocean Wave; a Bas Jan Ader Experience, 2010

Ahmet Ögüt
24/08/2012 - 25/03/2013

De Guppy 13 is een van de kleinste zeilboten ter wereld, waarvan er tussen 1974 en 1975 maar 300 zijn gemaakt. De Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader...

Het nooit arriveren op een plek inspireerde de in Amsterdam werkzame Koerdisch-Turkse kunstenaar Ahmet Ögüt voor zijn werk Guppy 13 vs Ocean Wave; a Bas Jan Ader Experience. In 2010 nodigde Ögüt het publiek uit om op het IJ voor een paar minuten alleen op een Guppy 13 zeilboot te zitten om te ervaren hoe Bas Jan Ader zich moet hebben gevoeld op zee. De enige regel was dat het publiek zelf op het bootje moest zien te komen. De video is een fictieve documentaire waarbij Guppy 13 achteruit vaart met steeds een andere persoon op de boot. De muziek is een compositie van Henry Russel, achterstevoren afgespeeld en was onderdeel van het laatste project van Bas Jan Ader. De video is eigenlijk een reis van achter naar voren in de tijd.

Opmerkelijk is de verdwijning van het bootje van Ögüt. Na anderhalve maand werd zijn Guppy 13 namelijk in Amsterdam gestolen en na vier maanden weer teruggevonden. Het politierapport van de aangifte is, naast de foto, video en het bootje, hier in het museum te zien.

Homepage