Heartland

Heartland opening, 04-10-2008. Photo Boudewijn Bollmann
Slotconcert Heartland - LOW in Catharinakerk
performance TGates and Black Monks - Boudewijn Bollmann
Low, Alan Sparhawk. Still: Jacques Laureys, N.S.C.
David Olney 2
Searchin' for the heart of the Heartlands, film still

Van 4 oktober 2008 tot en met 25 januari 2009 vindt het interdisciplinaire project Heartland plaats in Eindhoven. Heartland is een project over de hedendaagse kunst en muziek die voortkomt uit het geografische hart van de Verenigde Staten: het zogenoemde Heartland.

Voor een overzicht van alle activiteiten en het meest recente programma zie www.heartlandeindhoven.nl.

Heartland bestaat uit een grote groepstentoonstelling in het Van Abbemuseum en een muziekprogramma in het Muziekcentrum Frits Philips en omvat daarnaast lezingen, debatten, een foto-expositie, een magazine en publicaties. Het project Heartland biedt een introductie op een relatief onbekend deel van een zeer bekend land, gedurende een periode waarin een groot deel van de wereld zijn aandacht richt op de Verenigde staten en de cruciale presidentsverkiezingen.

De tentoonstelling in het Van Abbemuseum

In wordt zowel nieuw als bestaand werk getoond van Amerikaanse en Europese kunstenaars. Aan de hand van onze definitie van het Heartland-gebied volgt de tentoonstelling ruwweg de Mississippi-rivier en haar zijtakken van zuid naar noord, van New Orleans tot aan Minneapolis, inclusief Omaha, Kansas City, Detroit en Chicago. De tentoonstelling is samengesteld door conservatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Smart Museum of Art in Chicago.

Op basis van meerdere onderzoeksreizen en de opgedane contacten met de lokale kunstwereld, selecteerden zij werk van kunstenaars die, al jarenlang of als nieuwkomer, in het gebied wonen en werk van kunstenaars die elders wonen en een periode in het gebied doorbrachten om nieuw werk te maken. Door deze samenwerking en de uiteenlopende standpunten wordt het Heartland vanuit een regionaal en nationaal Amerikaans en vanuit een Europees perspectief bekeken.

Kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling: Juan William Chavez, Cody Critcheloe, Peter Friedl, Scott Hocking, Carol Jackson, Matthew Day Jackson, Seth Johnson, Kerry James Marshall, Greely Myatt, Dan Peterman, Marjetica Potr?, Ernesto Pujol, Michael Rakowitz, Wilhelm Sasnal, Artur Silva, Deb Sokolow, Alec Soth, Aaron Spangler, Design 99, Detroit Tree of Heaven Woodshop, Theaster Gates en de Black Monks of Mississippi, SIMPARCH, The New Kinomatagraphic Union, Jaimie Warren & Whoop Dee Doo Kansas City, alsmede ‘artists in residence’ Jeremiah Day en Julika Rudelius.

Meer informatie over de werken in de tentoonstelling en over de deelnemende kunstenaars is te vinden in <media 936 - download>de tentoonstellingsgids</media>.

In samenwerking met MU, Eindhoven, zal kunstenaarsgroep Miss Rockaway Armada een tentoonstelling en performance presenteren op 7, 8 en 9 november 2008 in Eindhoven.

Het muziekprogramma in Muziekcentrum Frits Philips

De ‘melting pot’ van immigranten en culturen in het Heartland vormde de basis voor een indrukwekkende samensmelting en de geboorte van vele populaire muziekstijlen, waaronder de Blues, Country, Soul en uiteraard de Rock ‘n’ Roll. Het muziekprogramma in het Muziekcentrum belicht (de ontwikkeling van) de muziekcultuur in het Heartland door middel van lezingen, concerten, een tweedelige luistercursus, een serie Heartland Cafes en de premiere van de documentaire Searchin’ for the heart of the Heartland. Aan het muziekprogramma nemen deel (o.a.): Boo Boo Davis Mississippi Blues band, Clare & The Reasons, Stacey Earle & Mark Stuart, Tim Easton & Leeroy Stagger, Jeffrey Foucault, Peter Guralnick, LOW & special guests, Ad van Meurs, Frank de Munnik, David Olney & Tommy Womack, Woven Hand, Muzsikas & Zapp String Quartet en Ben Weaver.

Als onderdeel van het project Heartland is een expositie met foto’s van Ernest C. Withers te zien in Muziekcentrum Frits Philips van 4 oktober tot en met 14 november 2008.

Artistiek team Heartland

Charles Esche, directeur Van Abbemuseum
Kerstin Niemann, onderzoekconservator Van Abbemuseum
Stephanie Smith, directeur collecties en tentoonstellingen en conservator hedendaagse kunst Smart Museum of Art, University of Chicago
Frank Veenstra, artistiek manager Muziekcentrum Frits Philips

Meer informatie

Voor een overzicht van alle activiteiten en het meest recente programma zie www.heartlandeindhoven.nl. Het Muziekcentrum en het Van Abbemuseum hebben <media 928 - download>het Heartland magazine</media> samengesteld, met het activiteitenprogramma in Eindhoven, een algemene inleiding op het project en teksten van Nederlandse Amerikadeskundigen en diverse auteurs, kunstenaars en muzikanten over kunst en muziek in het Heartland. Op de weblog heartland.vanabbe.nl doen de conservatoren en andere betrokkenen verslag van hun onderzoeksreizen, atelierbezoeken en ontmoetingen met projectpartners en culturele activisten. De interviews, foto’s en beschouwingen geven inzicht in de manier waarop zij en andere gastschrijvers en kunstenaars in het Heartland hun onderzoek aanpakken en tot keuzes komen. De wordt op zaterdag 10 oktober tijdens de Museumnacht 2009 in het Van Abbemuseum worden gepresenteerd.

Tentoonstelling op reis

De tentoonstelling Heartland reist in 2009 naar het Smart Museum of Art in Chicago, waar deze in gewijzigde vorm te zien zal zijn van 1 oktober 2009 tot en met 17 januari 2010.

Partners / bijdragen / subsidiënten

Het project Heartland is een ambitieuze samenwerking tussen het Van Abbemuseum en het Muziekcentrum Frits Philips, met het Smart Museum of Art in Chicago als Amerikaanse partner. Met bijdragen van Rhodes College Center for the Outreach in the Development for the Arts in Memphis, Memphis College of Art en MU in Eindhoven. Heartland is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Eindhoven, de Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed en the American Embassy The Hague.


Heartland bestaat uit :

Nu

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage