Portret Jean Leering
Tentoonstelling: Joseph Beuys: Voglie vedere i miei montagne. Foto: Peter Cox
Tentoonstelling: Kompas 4: Westkust U.S.A. Foto: Van den Bichelaer
Tentoonstelling De Straat: Vorm van samenleven. Foto: van den Bichelaer

'Het gaat om heel eenvoudige dingen'

Doop van de biografie over Jean Leering door Paul Kempers
09/09/2018

Op 9 september vindt in het Van Abbemuseum de doop van ‘Het gaat om heel eenvoudige dingen’ plaats: een biografie over Jean Leering, geschreven door Paul Kempers. Leering was museumdirecteur van het Van Abbemuseum (1964-1973), het Tropenmuseum (1953-1975) en was tevens betrokken bij meerdere internationale tentoonstellingen en besturen. Leerings directoraat werd vooral gekenmerkt door een innovatief en experimenteel tentoonstellingsbeleid. Hij was een belangrijk figuur in de Nederlandse kunstwereld in de jaren ’60 en ’70, maar tot op de dag van vandaag laat een nieuwe generatie curatoren en museumdirecteuren zich inspireren door zijn vooruitstrevende ideeën. Leerings bijdrage aan de discussie over de rol van het museum en de betekenis van hedendaagse kunst voor de samenleving zijn nog steeds van groot belang.

De doop van het boek vindt op 9 september in het auditorium van het museum plaats. Om 15.00 uur begint curator Diana Franssen met een welkomstwoord. Daarna gaat museumdirecteur Charles Esche in gesprek met schrijver Paul Kempers. Het evenement duurt tot 16.30 uur en kan gratis worden bijgewoond.

‘Het gaat om heel eenvoudige dingen’

Auteur Paul Kempers heeft de carrière, ideeënwereld en inspiratiebronnen van Leering op precieze, toegankelijke en vaak humorvolle wijze beschreven. Op basis van archiefmateriaal, interviews, en vele foto’s schetst hij een intrigerend portret van deze bevlogen en vernieuwende cultuurdrager en een fascinerend beeld van het artistieke, intellectuele en maatschappelijke klimaat van de jaren ’60 en ’70 in Nederland. De biografie is onder andere te koop in onze bookshop.

Paul Kempers

Paul Kempers is schrijver, freelance onderzoeker en journalist. Hij schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland en was huisfilosoof van het Centraal Museum Utrecht. Hij is de auteur van monografieën over de Amsterdamse tekenaar Oey Tjeng Sit, de roemruchte theatergroep Alex d’Electrique en van het boek ‘Binnen was buiten. De Sandbergvleugel’ (Valiz, 2010).

Fotograferen en filmen tijdens evenementen

Tijdens evenementen wordt er gefotografeerd en soms gefilmd. Geef het bij het personeel aan als u niet op foto of film vastgelegd wil worden.

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann