Het Van Abbedebat - Scholieren gaan op zoek naar vragen

Van Abbedebat
evenement

Het Van Abbedebat Scholieren gaan op zoek naar vragen

30/03/2017
09:30 - 16:30
Schrijf je nu in voor het Van Abbedebat op 30 maart 2017

Vanaf nu is het mogelijk je in te schrijven voor het Van Abbedebat op 30 maart 2017, het enige toernooi waar scholieren niet tégen maar mét elkaar debatteren over maatschappelijke, culturele, politieke, ethische en filosofische kwesties.

Voor wie
Voor alle havisten en vwo’ers vanaf klas 4 die vragen durven te stellen en geen genoegen nemen met snelle antwoorden. Je kunt meedoen met een team van zes leerlingen. Twee reserves zijn wenselijk. Een of twee begeleidende docenten zijn vereist.

Wat
Het Van Abbedebat is een wedstrijd in spreken, luisteren en denken. De deelnemers verdiepen zich in maatschappelijke, politieke, culturele en filosofische vragen. Ze hoeven zich inhoudelijk niet voor te bereiden.

Kosten
Het van Abbedebat wordt gesponsord door OMO. Deelname is gratis.
Schrijf je nu in!

Hoe
Ieder team voert per ronde drie gesprekken: een klassiek debat van 4 minuten en 2 cobats van elk 10 minuten. Het klassieke debat is een opwarmertje. De teams krijgen een improvisatiestelling. Bekende en onbekende Nederlanders leiden die stelling in met een kort, inspirerend verhaal. Soms zullen ze daarbij gebruikmaken van een element uit de actuele tentoonstelling in het Van Abbe. Onnodig te vertellen dat de stelling steeds een interessante en actuele kwestie is. De twee teams krijgen te horen of ze voor of tegen de stelling zijn. Ze hebben een paar minuten de tijd om hun argumenten voor te bereiden.
Het eerste cobat start met precies dezelfde kwestie als het klassieke debat. De gastspreker verbindt nu in plaats van een stelling een vraag aan zijn verhaal. De teams gaan met die vraag aan de slag: samen proberen ze zoveel mogelijk inzicht te bevechten. Daarbij maken de deelnemers gebruik van elkaars reacties en vragen. Een cobat is dan ook een wedstrijd waarin je niet tegen maar met elkaar strijdt. De winnaar is het team dat in de gezamenlijke zoektocht naar nieuwe vragen en antwoorden de scherpste bijdrage heeft geleverd. Het tweede cobat is qua opzet gelijk aan het eerste cobat. De teams spreken nu naar aanleiding van een nieuwe stelling.

Vragen, contact of een training boeken?
Bezoek de site: www.cooperatiefdenken.com

Wil je de debatten gratis bijwonen? Meld je dan aan via dit formulier. 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage