How to Motivate Someone to Leave Voluntarily - Een gesprek over kunst en vluchten

donderdag avond open

How to Motivate Someone to Leave Voluntarily Een gesprek over kunst en vluchten

23/02/2017

Op donderdag 23 februari organiseert het Van Abbemuseum een publiek gesprek over kunst en vluchten naar aanleiding van de presentatie van Robert Glas How to Motivate Someone to Leave Voluntairily (Hoe motiveer je iemand om vrijwillig te vertrekken). De presentatie is vernoemd naar het gelijknamige filmwerk dat getoond wordt samen met twee foto’s uit de serie Voor vrij Nederland. Beide werken tonen onzichtbare momenten in het leven van vluchtelingen in Nederland. Gezien de blijvende en zelfs toegenomen actualiteit van het vluchtelingenvraagstuk heeft het Van Abbemuseum besloten de presentatie te verlengen tot eind april 2017.

Op 23 februari wordt tussen 18:30 en 19:00 uur de film vertoond in de Studio. Vanaf 19:00 uur volgt een gesprek met Robert Glas over zijn werk en reflecties van vluchtelingen, hulpverleners, vrijwilligers en andere betrokken bij de opvang van vluchtelingen. De vorm van de avond is een open gesprek.

Centraal in de avond staat de complexe spanning tussen de overdaad aan informatie beschikbaar over vluchten, die desondanks toch grote delen van de realiteit van het leven van vluchtelingen onzichtbaar laat. In de wirwar van aangrijpende beelden en verontrustende statistieken is het moeilijk om overzicht te krijgen en overheerst onzekerheid over wat te doen en wat te vinden. Ook is duidelijk dat het een enorme uitdaging is dit ingewikkelde thema met elkaar te bespreken. Maar ondanks de moeilijkheid ondernemen velen toch acties. Kunstwerken, als die van Glas, leveren een eigen bijdrage door onzichtbare momenten zichtbaar te maken, zonder een onderdeel te vellen. Tegelijk nemen (gelukkig) veel burgers en ambtenaren initiatief om te helpen en te zoeken naar oplossingen. Daarnaast oefent iedere stemgerechtigde burger invloed op het proces, doordat vluchten hoog op de agenda staat in de komende verkiezingen. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen toegang krijgen tot elkaars perspectief en op constructieve wijze onze zorgen en oplossingen met elkaar delen? Deze vragen vormen het open kompas voor een avond over kunst en vluchten.

18:30 – film How to Motivate Someone to Leave Volunarily
19:00 – gesprek tussen curator Steven ten Thije en kunstenaar Robert Glas
19:30 – open discussie met ervaringsdeskundigen en alle deelnemers
20:30 – eind

Taal: Engels en Nederlands.

Reserveringen

Reserveer hier je plek (toegang tot filmvertoning en gesprek is gratis op vertoon van een geldig museumticket).

How to Motivate Someone to Leave Voluntarily is onderdeel van :