Ik wil het! Ik wil het! Groener leven! Maar kan dat wel?

een avond met palymre oomen en robert glas
04/04/2019

Minder vlees eten, en minder vliegen, wie wil het niet, maar wie lukt het ook daadwerkelijk? Klimaatverandering vraagt om gedragsverandering, maar niets zo moeilijk als het loslaten van gewoontes. Tussen wens en daad zit vaak een bijzondere kloof. Hoewel wij als diersoort behept zijn met een bijzondere ‘vrije wil’, blijkt het praktiseren van die vrije wil vaak weerbarstiger dan gedacht. In een avond met filosoof Palmyre Oomen en kunstenaar Robert Glas, onderzoeken we samen het complexe gegeven van de vrije wil en hoe deze zich verhoudt tot kunst.

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met De Groene Gasten, een groep betrokken Eindhovenaren begaan met duurzaamheid. Samen het Van Abbemuseum organiseren zij dit seizoen vier bijeenkomsten over dit thema en onderzoeken zo in de praktijk welke rol het museum kan spelen in dit grote, hedendaagse vraagstuk. Eerdere bijeenkomsten waren over Klimaatverandering en humor, met Annabella Meijer en Jan Gerrit Schuurman; Een avond met de Academie van Stadsastronauten met Marjolein van Heemstra en Studio Monnink.

ROBERT GLAS

De praktijk van beeldend kunstenaar Robert Glas (1986) is een doorlopend onderzoek naar de middelen die staten gebruiken om de beweging van mensen over de territoria te reguleren en controleren. Dit resulteert in korte films en fotografische werken, tentoongesteld in onder ander het Van Abbe Museum, de Kunsthal en Foam Amsterdam. In 2016 ontving hij de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds en nam deel in het Academy honours programma voor jonge kunstenaars en wetenschappers. Glas woont en werkt in Rotterdam.

PALMYRE OOMEN

Palmyre Oomen (1948) is theoretisch bioloog, theoloog en filosoof. Ze promoveerde cum laude op een studie over de filosofie van A.N. Whitehead (1998). Tot 2013 was zij Thomas More hoogleraar Wijsbegeerte te Eindhoven en senior onderzoeker Theologie & Natuurwetenschap te Nijmegen. De ‘(on)vrijheid van de wil’ is een van haar onderzoeksthema’s.

Enkele publicaties (vindbaar op <www.palmyreoomen.nl/publications>): ‘Thomas van Aquino over wilsvrijheid’ (Homo sapiens, 2017, pp 56-81); Dwarsverbanden in het denken over vrije wil en God (2013); Vrije wil – een hersenkronkel? Wetenschappers en filosofen over een fascinerende vraag (red., 2013); ‘Over het samengaan van vrije wil en determinisme’, (Vrije wil, 2013, pp 117-140). ‘Sartres radicale vrijheidsopvatting’ (De ziel in de literatuur, 2009, pp 183-197); ‘On Brain, Soul, Self, and Freedom’ (Zygon, 38/2, 2003, pp 377-392).

TICKETS

Dit evenement is gratis te bezoeken met een geldig museumticket. Inschrijving is niet nodig.

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann