In het spoor van De Straat - Afgelast - Terugblik op de spraakmakende 1972 tentoonstelling

Installation view De Straat, 1972, Van Abbemuseum
lezing

In het spoor van De Straat - Afgelast Terugblik op de spraakmakende 1972 tentoonstelling

28/04/2016

Lezingenserie Van wie is de straat?

Let op: I.v.m. ziekte is deze discussieavond AFGELAST.

Mocht u al in het bezit zijn van tickets voor deze avond, dan wordt er op korte termijn contact met u opgenomen.

De tentoonstelling De Straat die in 1972 in het Van Abbemuseum plaatsvond levert tot op de dag van vandaag stof tot denken en discussie. Zoals de begeleidende publicatie en het archiefmateriaal van de tentoonstelling laten zien, bood De Straat op een encyclopedische manier inzicht in de rol en betekenis van de openbare ruimte. Het project verkende samenlevingsvormen over de hele wereld in heden en verleden. Zeer herkenbaar was de aandacht voor het politieke en economische aspect van de publieke ruimte.

Omdat deze tentoonstelling in de loop der jaren veel is geciteerd en onder curatoren welhaast mythische proporties heeft aangenomen, lijkt het goed om met twee direct betrokkenen van weleer hierop terug te blikken. Jan van Toorn was destijds als vormgever betrokken bij de tentoonstelling en Tjeerd Deelstra als onderzoeker. Willem Jan Renders, curator van de huidige tentoonstelling Van wie is de straat? gaat met hen in gesprek. (In het Nederlands)

Lezingen- en debattenserie

Deze discussieavond vormt onderdeel van een negendelige lezingen- en debattenserie die in het kader van de tentoonstelling Van wie is de straat? wordt gehouden. In deze tentoonstelling zijn verschillende visies op de straat - onze publieke ruimte -  te zien. Wie maakt er gebruik van deze publieke ruimte? Wie beheert, wie controleert en wie misbruikt hem? Wie is de eigenaar en welke verantwoordelijkheden brengt dit eigendom met zich mee? De serie lezingen en debatten wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven.

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling en de lezingen- en debattenserie.

Mede mogelijk gemaakt door