Jan van der Til - Boek lll, proefopstelling Van Abbemuseum

*
*
*
*
*
*
*
tentoonstelling

Jan van der Til Boek lll, proefopstelling Van Abbemuseum

04/09/2014 - 07/09/2014
Conservator: Diana Franssen

In het Doe-het-zelf archief

Boek III, het derde boek van Jan van der Til (Groningen, 1972), heeft de tuin en plant als onderwerp. Ze worden gebruikt als metaforen voor filosofische vraagstukken over kijken, denken en zijn. Boek III is non-hiërarchisch, non-lineair en kent verschillende verschijningsvormen. Het werk is rhizomatisch van opzet, biedt een meerduidige kijk op de werkelijkheid en is in essentie onvoltooid.

Boek III wordt gepresenteerd in het Doe-het-zelf archief dat deel uitmaakt van de tentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Het Doe-het-zelf archief is experimenteel van karakter. De grenzen en mogelijkheden van het presenteren van kunst in een museale context worden in deze presentatie bewust opgezocht. Kunstwerken, kunstenaarsboeken en ephemera (folders e.d.) uit de periode 1960-1980 zijn voor publiek vrij toegankelijk.

Boek III, proefopstelling Van Abbemuseum is inhoudelijk en visueel tot in detail uitgedacht. Het Doe-het-zelf archief is hiervoor enigszins aangepast. Alle aanpassingen liggen zowel in de conceptuele lijn van Het Doe-het-zelf archief als in Boek III. Gestreefd is naar een tijdelijke symbiose.

Boek III, proefopstelling Van Abbemuseum is het eerste resultaat van een samenwerking tussen Jan van der Til, beeldend kunstenaar en Diana Franssen, hoofd onderzoek en curator Van Abbemuseum. Kern van deze samenwerking is het beproeven van hoe een concept als Boek III, dat verschillende bronnen en archieven gebruikt, kan dienen voor nieuwe vormen van tentoonstellen.

* Jan van der Til, BIII-POVAM.G-2014 BIII Library code: FT 3 WRIG 1976 pag. 106

Mede mogelijk gemaakt door

  • Book III
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage