Programma

evenement

KIOSK for Useful Knowledge: The Museum

Live-dialoog Nr. 3: IJsbrand Hummelen en Christiane Berndes
13/01/2011
18:00 - 20:00

Hannah Hurtzig / Mobile Academy
Zaal B0-06, Van Abbemuseum, Eindhoven

Dialoog tussen IJsbrand Hummelen, Instituut Collectie Nederland (ICN) en...

IJsbrand Hummelen is sinds 1992 conservator Onderzoek, eerst bij het Centraal Laboratorium voor Onderzoek van voorwerpen van kunst en wetenschap (CL) en vervolgens bij het Instituut Collectie Nederland (waar het CL in 1997 in opging). Hij studeerde voor conservator/restaurateur aan het Zwitsers Instituut voor Kunstonderzoek (SIK) in Zürich en het Istituto Centrale per il Restauro in Rome. Hij deed onderzoek naar en publiceerde over de studiopraktijk van o.a. Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Barnett Newman, over 19e eeuwse schilderkunst, het preserveren van etnografische collecties, conserveringstheorie en -management, en nieuwe strategieën voor de conservering van hedendaagse kunst. Hij was verantwoordelijk voor de inhoud van diverse nationale en internationale onderzoeksprogramma’s in het veld van preservering van hedendaagse kunst.

Christiane Berndes studeerde beeldende kunst aan de Jan van Eyck Academie, Maastricht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zij werkte als assistant-curator in het Boijmans Van Beuningen Museum, Rotterdam en het Van Abbemuseum, Eindhoven. Sinds 1997 is zij conservator Collectie in het Van Abbemuseum en vanaf 2000 is zij lid van de Stuurgroep van het SBMK (Stichting Behoud Moderne Kunst). Als conservator Collectie organiseerde zij verschillende tentoonstellingen rondom de collectie van het museum. One on One (2004), Nederland niet Nederland (2004-5), What Happened to Art (2006) and Plug In; re-imagining the collection (2006-2009). Momenteel is zij curator en projectleider van Play Van Abbe, een twee jaar durend programma rond de collectie van het museum, met o.a. tentoonstellingen, deelprojecten, lezingen, publicaties en een symposium.

 

KIOSK for Useful Knowledge

De live dialoog Nr. 3 tussen IJsbrand Hummelen en Christiane Berndes vormt een onderdeel van de nieuwe KIOSK-serie die gestart werd door de Mobile Academy in het Van Abbemuseum, met als titel Shadowing Institutions. ‘Het museum’ vormt het eerste gespreksonderwerp, gevat in een serie van 2 uur durende gesprekken van stafleden van het Van Abbemuseum met gesprekspartners van buiten dit instituut.

De serie volgt de gedachte dat een impliciete sociale kennis aanwezig is in ieder instituut en iedere organisatie, die zowel bekend als onbekend is bij degenen die in dat instituut werkzaam zijn. Deze kennis moet zowel binnen als buiten zijn context gecommuniceerd worden om efficiënt te kunnen zijn.

 

Andere dialogen

25 september 2010 - Paul O'Neill & Annie Fletcher

Het eerste gesprek vond plaats tijdens de opening van Play Van Abbe Deel 3, tussen Paul O'Neill, onderzoeker van het Situations kunstprogramma aan de Universiteit van Bristol, en Annie Fletcher, conservator van het Van Abbemuseum.

25 november 2010 - Brian Holmes & Charles Esche

Het tweede gesprek vond plaats  tussen Brian Holmes, cultuur- en kunstcriticus en activist, en Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. Lees hier meer.


KIOSK for Useful Knowledge: The Museum is onderdeel van:

Home