Kunstkameraden - i.s.m. Stichting De Cultuurkantine

Kunstkameraden Tom L'Istelle en Binyam, Hassan
Kunstkameraden Sigrid Calon en Joëlla
Kunstkameraden Noortje Haegens en Zhaleh
tentoonstelling

Kunstkameraden i.s.m. Stichting De Cultuurkantine

24/02/2017 - 19/03/2017
Conservator: Marleen Hartjes

De expositie Kunstkameraden van Stichting De Cultuurkantine toont de werken die de afgelopen maanden werden gemaakt door kinderen en jongeren uit de jeugdzorg of asielzoekerscentrum samen met professionele kunstenaars. De Kunstkameraden gingen aan de slag in de ateliers van deze Brabantse kunstenaars. Er worden in het Van Abbemuseum 72 kunstwerken vertoond. Deze zijn in 2015 en 2016 gemaakt in Breda, Tilburg, Boxtel en Eindhoven. Samen gaven zij vorm aan de verhalen van de jongeren. Het atelier is de plek waar deze kinderen onvoorwaardelijke aandacht krijgen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. 

Het Van Abbemuseum vindt het belangrijk om niet alleen het verhaal van de kunst en de kunstenaars te delen, maar ook ruimte te bieden aan de verschillende verhalen en perspectieven van diverse bezoekers. Wij vinden dat het museum toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht culturele achtergrond, gender of eventuele beperkingen. Kunstkameraden is een bijzonder project dat erg goed bij het museum past. We zijn dan ook ontzettend blij dat we samen de uitkomsten van de mooie ontmoetingen tussen kunstenaars en jongeren een plek kunnen bieden. 

Stichting De Cultuurkantine maakt kunst en cultuur bereikbaar voor kinderen en jongeren. Cultuurparticipatie is een middel om te ontdekken waar je talenten liggen. Aan cultuur kunnen kinderen en jongeren plezier beleven, het kan nieuwsgierig maken en het kan richting geven. Het ontwikkelen van je eigen creativiteit en het laten horen of zien wie je bent en wat er in je leeft, heeft een groot effect op de ontwikkeling en zelfvertrouwen van een kind. De positieve effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. Stichting De Cultuurkantine maakt door middel van projecten kunst en cultuur toegankelijk voor kinderen voor wie dat minder vanzelfsprekend is.
De deelnemende jeugdzorgorganisaties zijn ASVZ, Kompaan en De Bocht, De La Salle, Combinatie Jeugdzorg, Traverse, William Schrikker Groep en AZC Breda en AZC Tilburg. 

Het is inmiddels de 6e keer dat een dergelijk kunstproject wordt gerealiseerd door de Stichting De Cultuurkantine, echter het is het pas de tweede keer dat de kunstwerken museaal worden getoond. Twee jaar geleden, in januari 2014, opende Hare Majesteit Koningin Máxima de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Het Van Abbemuseum is trots deze keer de gastheer te zijn voor Kunstkameraden.

Kunstenaars:

Sandra van den Berg,
Helmie Brugman,
Sigrid Calon,
Lia de Craen,
Frank van Delft,
Lisette Durinck,
Justus van den Elsen,
Mandy den Elzen,
Dorry Franken,
Isa Gama,
John van Gils,
Noortje Haegens,
Leo Heerkens,
Marianne van Heeswijk,
Katrien van Hettema,
Marleen Hoftijzer,
Samuel Hortulanus,
Sanne Jansen,
Arjan Janssen,
Cecil Kemperink,
Tom l'Istelle,
Marjolein Landman,
Elise Le Pair,
Jeroen de Leijer,
Tommy van der Loo,
Maud Masselink,
Tom de Meer,
Marc Mulders,
Leonie Muller,
Paul van Osch,
Kim Pattiruhu,
Annette Paulsen,
Colin Peters,
Anne Pillen,
Carola Popma,
Claudette van de Rakt,
Yonne de Ridder,
Thomas Ritzen,
Ad Roefs,
Annemarieke Schepers,
Johanna Schweizer,
Lucas Silawanebessy,
Gart Smits,
Maurice Spapens,
Thomas Swinkels,
Sora van Thiel,
Sylvia Thijssen,
Jos Thommassen,
Marieke Tol,
Esther van Waalwijk,
Lian Waas,
Stephan de Weert,
Ingrid Wens,
Ilse Wolf,
Lucienne Wouters,
Michiel van der Zanden,
Margot Zweers

Opening

Op donderdag 2 maart vieren de kunstkameraden om 16:00 uur de officiële opening in het museum.

Geluk voor Eindhoven

De tentoonstelling valt samen met de Dutch Happiness Week in Eindhoven. Op donderdagavond 16 maart houden we daarom een speciaal event in het museum, Kunstkameraden live! Een van de kunstenaars, Justus van den Elsen (filmmaker) en Imtiaaz (kunstkameraad) vertellen over hun samenwerking. Er is ook een performance van Claudette van de Rakt en Mohamed. 


Kunstkameraden bestaat uit :

Geweest

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage