Yael Bartana Mary Kozmary002

door prof. dr. Judith Frishman, Jewish Studies Universiteit Leiden
01/07/2012
Conservatoren: Galit Eilat

Op zondag 1 juli geeft prof. dr. Judith Frishman, Jewish Studies aan de Universiteit Leiden, van 14.00 tot 15.00 uur een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling ... and Europe will be stunned van Yael Bartana. Zij gaat in op de kritiek van Israëlische historici en kunstenaars ten aanzien van de zionistische geschiedschrijving en de nadruk op de holocaust. De lezing vindt plaats in het auditorium van het Van Abbemuseum en wordt gegeven in het Nederlands. Reserveren voor de lezing is verplicht.

… and Europe will be stunned
was een van de sensaties van de 54e Biënnale in Venetië in 2011 waar het voor het eerst getoond werd in het Poolse nationale paviljoen. Deze video-installatie van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Yael Bartana (Kfar Yehezkel, Israel, 1970) bestaat uit drie films: Mary Koszmary ('Nachtmerrie', 2007, collectie Van Abbemuseum), Mur i wie?a ('Muur en toren', 2009, collectie Van Abbemuseum) en Zamach ('Moord', in 2011 door Outset aan het Van Abbemuseum en het Museum of Modern Art in Warschau geschonken). Samen vormen ze The Polish Trilogy over de Jewish Renaissance Movement in Polen (JRMiP) die pleit voor de terugkeer van 3,3 miljoen Joden naar Polen.

Het bijwonen van de lezing kost €15,00 inclusief museumbezoek. Museumkaart €7,50. Stadspas €10.

Reserveer

Lezing ...and Europe will be stunned is onderdeel van: