Li Mu - A Man, A Village, A Museum - Onderdeel van De collectie nu

Opening: 19/09/2015 15:00
Conservator: Christiane Berndes

collectiewerken Van Abbe gereproduceerd

Op de tweede verdieping van de nieuwbouw is vanaf 19 september 2015 een video-installatie te zien van de Chinese kunstenaar Li Mu. Samen met inwoners van zijn geboortedorp in China reproduceerde hij bekende kunstwerken uit de collectie van het Van Abbe en toonde ze in de huizen en straten van het dorp.

De start van het project gaat terug naar 2010 toen het museum een bijzonder verzoek kreeg van Li Mu. Hij wilde in zijn geboortedorp, Qiuzhuang, een tentoonstelling organiseren met kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Qiuzhuang is een dorpje met ongeveer 1000 inwoners, zo’n 7500 kilometer van Eindhoven en 800 kilometer ten zuiden van Beijing. Daar een tentoonstelling organiseren is heel kostbaar, alleen al vanwege de kosten van verzekering en transport. De toegangswegen zijn niet geasfalteerd, de temperatuur in het dorp kan ‘s zomers oplopen tot 35° C, in de winter kan het vriezen tot beneden -15° C. Er is geen verwarming en geen airconditioning, laat staan een geklimatiseerde ruimte voor kunst.

Tijdens een bezoek van Li Mu aan Eindhoven ontstond het idee om niet de originele kunstwerken naar China te brengen, maar ze daar te reproduceren. Een jaar lang werkte Li Mu samen met de dorpsbewoners aan de reproductie van werken van kunstenaars als Sol LeWitt, Richard Long, Dan Flavin, Andy Warhol, Daniel Buren, Carl Andre, John Körmeling en Ulay & Abramovic. Met dit project wilde Li Mu zijn familie en kennissen in het dorp in contact brengen met de kunst uit West-Europa en de V.S. Tegelijkertijd vroeg hij zich af hoe de kunstwerken in deze nieuwe omgeving zouden functioneren en welke betekenis ze hier zouden krijgen.

Het leven in het dorp, de productie van de kunstwerken, de reacties van dorpsbewoners en geïnteresseerde bezoekers, alles werd op video vastgelegd. Dit materiaal verwerkte Li Mu in een video-installatie nu te zien is in het museum. Tegelijkertijd verschijnt een meer dan 200 pagina’s tellend boek over het project, met teksten uit het dagboek van Li Mu, gesprekken met dorpsbewoners, interviews, correspondentie en tientallen foto’s en tekeningen.

Curators

Charles Esche, Davide Quadrio, Christiane Berndes.

Li Mu - A Man, A Village, A Museum is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door