Lily van der Stokker en gast: Esther Tielemans - Plug In #27

Lily van der Stokker en gast: Esther Tielemans Plug In #27

02/06/2007 - 06/04/2008
Kunstenaars: Lily van der Stokker, Esther Tielemans

Beeldend kunstenaar Lily van der Stokker (’s-Hertogenbosch, 1954) neemt vanaf eind jaren tachtig met haar werk letterlijk stelling tegen het cynisme en de ironie die volgens haar ten onrechte de kunst overheersen. Dwars tegen deze negatieve teneur in komt zij met een uitgesproken en ondubbelzinnig vrolijk en meestal lieflijk oeuvre.

Hierin voeren kleurrijke, decoratieve motieven ongegeneerd de boventoon en leveren alledaagse sentimenten, uitgedrukt in de handgeschreven teksten, een banale maar herkenbare ‘ondertiteling’. Een herkenbare wereld wordt opgeroepen en bevestigd, zonder dat er vervolgens mee wordt afgerekend. Haar idioom doet aan de jaren zestig en zeventig denken, maar de referenties aan thema’s als liefde, familie, gezelligheid en ouder worden zijn van alle tijden. De expliciete lichtvoetigheid en gewaagde kneuterigheid ervan zetten op een bepaalde manier elke intellectualisering buitenspel.

Van der Stokker werkt graag op locatie en maakte inmiddels muurschilderingen over de hele wereld. In het Van Abbemuseum voorzag zij in 2005 de torenruimte van een aantal muurschilderingen die zij de titel De Zeurclub gaf en daarmee beweegt de kunstenaar zich weg van louter lieflijkheden. De kunstenaar klaagt naar hartenlust over geld, mensen en de ‘schandalige’ manier waarop die haar soms behandelen, met name in de kunstwereld. Uitspraken die doorgaans achter de schermen worden uitgesproken, worden door Van der Stokker breed uitgemeten en vervolgens voorzien van politiek correcte excuses of bevallige antwoorden. Hierdoor worden schijn en werkelijkheid bovenal tot een kostelijke onontwarbare kluwen vol menselijke ergernissen en is er opnieuw geen sprake van een serieus betoog.

In Plug In #27 heeft het Van Abbemuseum de kunstenaar een dubbelrol gegeven. Van der Stokker heeft met haar eigen werk, een felgeruit, demonstratief behang, een context gecreëerd voor een expositieruimte waarin zij zelf tevens curator is, of liever gezegd gastvrouw. Hier concretiseert zij naar eigen inzicht haar pleidooi voor geluk en vriendelijkheid door steeds opnieuw een partner te kiezen. De overdaad aan kleur en vorm kan door de uitgenodigde kunstenaar echter op eigen wijze beantwoord worden.

Na Andrea Zittel heeft nu Esther Tielemans carte blanche gekregen. Zij groepeerde in de ruimte 14 verschillende monochrome en gedecoreerde panelen. De met epoxy begoten monochrome rechthoeken spiegelen niet alleen Van der Stokkers behang maar ook de voorbijkomende bezoekers. Deze worden als het ware een soort van filmset of een zich in de tijd bewegend schilderij ingetrokken. Enkele decoraties bieden additionele achtergrond maar Plug In #27 daagt de bezoeker vooral uit zijn eigen rol in een fictieve werkelijkheid te bepalen, die voor de duur van het bezoek even nep als echt wordt.

Lily van der Stokker en gast: Esther Tielemans is onderdeel van :