Lissitzky - Kabakov, Utopie en werkelijkheid - Tentoonstelling en activiteiten

Installation view Lissitzky-Kabakov, 2012, photo Peter Cox. Floor 2, Room 8: Ilya & Emilia Kabakov, Let’s Go Girls, 2004 & El Lissitzky, Pressa Exhibition designs and Red Star (1927), 2012, reconstruction designed and built by Henry Milner
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012. Incl. Box with Garbage (1983) and 16 Ropes (1986). Photo Peter Cox
Kabakovs portrait by roman mensing
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012, photo Peter Cox. Floor 2, Room 1
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012, photo Peter Cox. Floor 2, Room 3
Installation-view Lissitzky-Kabakov Van Abbemuseum 2012 photo Peter Cox PC85446
Installation view Lissitzky-Kabakov, 2012. Ilya & Emilia Kabakov, Monument to a Tyrant (2005), El Lissitzky, Lenin Tribune (1920, (model, 2012, construction designed and built by Henry Milner)). Photo Peter Cox
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012, photo Peter Cox. Floor 1
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012, photo Peter Cox. Floor 1: Ilya & Emilia Kabakov
Installation-view Lissitzky-Kabakov Van Abbemuseum 2012 photo Peter Cox PCE2182
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum 2012, photo Peter Cox. Floor 1: Ilya & Emilia Kabakov
Installation view Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012. Photo Peter Cox. Floor 2, Room 2: incl. El Lissitzky, Wolkenbügel (1925, reconstruction 2009)
Ilja Kabakov, Landschap met bergen, 1989. Met dank aan Niccolo Sprovieri Gallery London. Collectie Ilja & Emilia Kabakov
Ilja Kabakov, In de gemeenschappelijke keuken, 1991. Courtesy Regina Gallery, Moskou
El Lissitzky, Interieur project voor het F-type wooncel. Gemeenschappelijk huis van de architect M. Ginzburg, 1927 Collectie Staats Tretjakov Galerie Moskou
El Lissitzky, Proun Room, 1923, reconstructie 1971, collectie Van Abbemuseum foto Peter Cox
El Lissitzky, Proun, P23, no6, 1919. Collectie Van Abbemuseum, foto Peter Cox
Ilya Kabakov Model-of-an-Ehibition-of-White-Paintings 2005 collection Ilya&Emilia Kabakov De kosmos
tentoonstelling

Lissitzky - Kabakov, Utopie en werkelijkheid Tentoonstelling en activiteiten

01/12/2012 - 28/04/2013
Opening: 01/12/2012 15:00
Conservator: Charles Esche
Kunstenaars: El Lissitzky, Ilja and Emilia Kabakov

Het Van Abbemuseum heeft de kunstenaars Ilja (1933) en Emilia (1945) Kabakov gevraagd om als gastconservatoren een tentoonstelling te maken van hun werk samen met dat van El Lissitzky (1890 – 1941). Voor de tentoonstelling 'Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid' hebben zij een uitgebreide selectie gemaakt uit hun eigen werk en dat van Lissitzky. Het is de eerste keer dat de oeuvres van deze beroemde Russische kunstenaars uit de twintigste eeuw samen worden gepresenteerd. Door Lissitzky en de Kabakovs bij elkaar te brengen wordt een cirkel gesloten die begon met de revoluties in de eerste jaren van de twintigste eeuw en eindigde met de omwentelingen in 1989. De confrontatie van de vroege Sovjetkunst met die uit de latere Sovjettijd biedt mogelijkheden om de kunst en cultuur van de tussenliggende periode beter te begrijpen.

De tentoonstelling

De tentoonstelling Lissitzky – Kabakov vindt plaats op twee etages in de nieuwbouw van het Van Abbemuseum en is vormgegeven door de Kabakovs. De eerste verdieping en de zeven zalen op de tweede verdieping hebben ieder een eigen thema en zo wordt er steeds een ander aspect van de oeuvres van Lissitzky en Kabakov met elkaar vergeleken. Er zijn bruiklenen te zien van  ondermeer de Tretjakov Galerie in Moskou, het Guggenheim Museum in New York en Centre Pompidou in Parijs en van een aantal privéverzamelingen. Verschillende installaties van de Kabakovs worden voor deze gelegenheid opnieuw uitgevoerd. De tentoonstelling is onderdeel van NLRF2013, het Nederland – Rusland jaar en is na Eindhoven in 2013 te zien in de Hermitage in St. Petersburg en het Multimedia Art Museum (MAMM) in Moskou.

De hoopvolle blik vooruit en de melancholische, humoristische blik terug

Vanouds wordt de kunstenaar gezien als iemand die de maatschappij waarin hij leeft een spiegel voorhoudt. Maar kunst wordt ook de rol toebedacht om ons een nieuwe wereld te tonen. In deze tentoonstelling worden deze twee functies van kunst op veel manieren tegen elkaar uitgespeeld. Lissitzky’s enthousiasme voor de revolutie en zijn betrokkenheid bij de nieuwe sociale orde is alom in de tentoonstelling aanwezig. Daartegenover vinden we telkens de melancholische maar ook humoristische schildering en interpretatie van de omstandigheden in de late Sovjettijd door de Kabakovs. Het moederland van beide kunstenaars is een plaats geworden waar de retoriek van de vooruitgang vastliep op de praktijk van het alledaagse maatschappelijke leven. Toch bleek men in staat om uit dat halfdonker weer tevoorschijn te komen.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus in een Nederlands- en Engelstalige versie met een beschouwing van Kabakov kenner prof. Boris Groys, een gefingeerd interview met Lissitzky door prof. John Milner, kenner van de Russische avant-garde, en een interview met Ilja en Emilia Kabakov door de kunstenaar Anton Vidokle. Alle tentoongestelde werken zijn in kleur afgebeeld en gerangschikt naar de thema’s in de tentoonstelling. Ook bevat het boek een korte beeldbiografie van de kunstenaars. De cassette is ook verkrijgbaar in onze webshop.

Bemiddeling/activiteiten

Er is een breed programma van educatieve activiteiten die een ingang bieden tot zowel de getoonde kunstwerken als tot de maatschappij waaruit deze afkomstig zijn.

> Radically Yours
Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een speciale editie van Radically Yours uitgegeven. Deze editie is tevens tentoonstellingsgids en is <media 5492 - download>hier </media>online te bekijken.

> Speciale website
Op een speciale Lissitzky - Kabakov website wordt de blik van de twee kunstenaars verruimd vanuit meerdere perspectieven. U kunt deze als bezoeker thuis of in het museum via uw smartphone of (aanwezige) iPads verkennen. U kunt kiezen tussen (kunst)historische informatie van Henk Kern (docent Russische geschiedenis aan de Universiteit van Leiden), de persoonlijke ervaringen van zeven burgers uit voormalige Sovjetstaten en een derde meer intuïtieve manier om kennis te maken met de Sovjettijd via de geluiden in een soundscape (klankbeeld) van muziekexpert Frank de Munnik . Zo is het mogelijk om te kiezen voor een eigen kennismaking met de Sovjet-Unie. We nodigen u uit om de verhalen aan te vullen met eigen ervaringen en anekdotes.

> Familieprogramma

In de familieprogrammering komen de Figurinen van Lissitzky tot leven met een doe-het-zelf rondleiding voor het hele gezin. Tijdens de theaterrondleiding zijn deze opvallende figuren ook in levenden lijve aanwezig  (iedere zondag om 11.30 uur en iedere eerste donderdagavond van de maand om 19.30 uur). Iedere derde zaterdag van de maand is er bovendien een speciale Familiekunstclub van 14.00 tot 16.00 uur.

>Workshops
Tijdens de tentoonstelling vinden er ook diverse kleine (gratis) workshops plaats, georganiseerd door kunstenaarsgroep Connecting. Kijk hier voor het programma. 

Elena Lovich nodigt onze bezoekers uit om met haar de tentoonstelling te bezoeken en u te laten inspireren door het werk van Lissitzky-Kabakov. Elena is afkomstig uit de voormalige Sovjetstad Minsk (Wit-Rusland). Haar ervaringen, verhalen, gekoppeld aan de de werken van Lissitzky en Kabakov geven genoeg inspiratie om zelf in de workshop aan de slag te gaan. Kijk hier voor meer informatie en data.

> Filmprogramma
In samenwerking met het filmmuseum EYE Amsterdam organiseert het Van Abbemuseum een bijzonder programma met Sovjetfilms.

> Cicerones, gastheren en -vrouwen
Onze cicerones, gastheren en -vrouwen staan klaar om uw vragen te beantwoorden en wegwijs te maken door de tentoonstelling. Daarnaast verzorgen onze cicerones gratis korte toelichtingen op zaal. Van dinsdag tot en met zaterdag: 12.30 uur en 14.30 uur en op zondag om 14.30 uur en van 12.00 tot 13.00 uur een gratis rondleiding.

Russische kunst & cultuur: tips van onze buren
Op maandag 28 januari 2013 speelt Het Nationale Toneel in het Parktheater Eindhoven ‘Drie Zusters’ van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Op woensdag 1 mei is hier van dezelfde schrijver 'De Kersentuin' te zien.

Bestel de cassette in onze webshop
292 pagina's, geïllustreerd, softcover, €29,95

Lissitzky - Kabakov, Utopie en werkelijkheid bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage