Lynda Benglis - Monografie

benglis voorzijde
benglis achterzijde
publicatie

Lynda Benglis Monografie

Conservator: Diana Franssen
Kunstenaar: Lynda Benglis

Het Van Abbemuseum presenteert met trots de 480 pagina's tellende monografie over het leven en werk van de Amerikaanse kunstenares Lynda Benglis. Het boek biedt een volledig overzicht van het werk van de kunstenares, met een groot aantal teksten, een interview en een zeer uitgebreide chronologie met details uit haar leven en werk.

Lynda Benglis (Lake Charles, 1941, woont en werkt in New York, Santa Fe en Ahmadabad (India)) wordt gezien als een van de Amerikaanse pioniers die een vorm van 'lyrische abstractie' hanteert om stromingen als het modernisme en het minimalisme kritisch te ondervragen. Het oeuvre dat Lynda Benglis creëerde gedurende haar veertigjarige kunstennaarspraktijk, toont een kunstenaar met een sterke overtuiging. De manier waarop zij haar onderzoek naar vorm, oppervlakte en betekenis uitvoert, bevestigt haar actuele invloed op de hedendaagse beeldende kunst. Het boek laat de bijzondere creatieve productie van Benglis zien vanaf de vroege totemachtige reliëfs in was, via de 'fallen paintings', video's en 'knopen' uit de jaren zeventig, tot aan de vergulde geplisseerde beelden uit de jaren tachtig en haar recente werken in polyurethaan en aluminium. Ook de commotie rondom haar beroemde Artforum-advertentie wordt toegelicht. Deze monografie biedt een unieke kans om Benglis' impact op de beeldende kunst te bestuderen; sinds de jaren zestig heeft zij voortdurend de heersende opvattingen over schilderkunst en beeldhouwkunst uitgedaagd.

Teksten door Dave Hickey, Cindy Sherman, Robert Pincus-Witten, Richard Meyer, Annette Messager, Elisabeth Lebovici, Judith Tannenbaum, Caroline Hancock, Frank Gautherot, Laura Hoptman, Ron Gorchov, Keith Sonnier, John Baldessari, een chronologie samengesteld door Diana Franssen, en een interview met de kunstenaar Seungduk Kim. Beroemd maar ook nooit tevoren gepubliceerd archiefmateriaal (tijdschriftartikelen, foto's, brieven en tentoonstellingsoverzichten) werd gereproduceerd alsmede een oeuvrecatalogus van Benglis' werk sinds het midden van de jaren zestig.

Lynda Benglis - Monografie
Van Abbemuseum 2009
ISBN: 978-2-84066-358-4
Tekst: Engels
Uitgever: Dijon, Les presses du réel in samenwerking met Stedelijk Van Abbemuseum, Eindhoven; Irish Museum of Modern Art, Dublin; Le Consortium, Dijon; Museum of Art, Rhode Island School of Design (RISD), Providence, USA; New Museum, New York
490 pages, illustrated, hardcover
Prijs: €40,00

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage