Programma

Guerrilla Girls, Guerrilla Girls explain the concept of natural law, 1992. Collectie Van Abbemuseum
Gluklya (Natalia Pershina-Yakimanskaya), Manifesto dress, 2005. Collectie Van Abbemuseum
Guerrilla Girls, Relax senator Helms, The art world is your kind of place!, 1989. Collectie Van Abbemuseum

Manifesten

Wat is uw standpunt?
06/11/2017 - 28/01/2018

Tot eind december is de film Manifesto van Julian Rosefeldt te zien in het Natlab filmtheater in Eindhoven. De teksten in de film zijn gebaseerd op manifesten van kunstenaars, schrijvers, filmmakers en architecten van 1848 tot nu. In de voetsporen hiervan toont het Van Abbemuseum in een vitrine in de bibliotheek van het museum een aantal recente manifesten die actuele kwesties aan de kaak stellen. 

Een manifest is een beknopte weergave van de standpunten van een persoon of groep. Kunstenaars gebruiken deze vorm om hun positie toe te lichten of te legitimeren, vaak door middel van een interventie in de publieke ruimte. Deze kleine presentatie toont een dozijn manifesten van kunstenaars van allerlei genres. Soms in de vorm van een geschreven tekst, soms in de vorm van een performance. Maar altijd is er een gemene deler die uit hun werken spreekt: het claimen van hun eigen positie. Toont het hernieuwde gebruik van manifesten een wederopbloei van het vertrouwen in woorden? 

Met manifesten van de Guerrilla Girls, Gluklya, Marina Abramović, Ben Vautier, Yael Bartana, Yvonne Rainer, Adam Pendleton, Tania Bruguera, Orlan, VNS Matrix, Serpentine Gallery, Chimamanda Ngozi Adichie en Vivienne Westwood. 

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann