Max Ernst: De 1000-jarige astronaut - Uit de collectie Schmidt

Max Ernst, Figure Antromorphe, 1928
Max Ernst, Radierung auf Papier, 1964
Max Ernst, Paysage d'Arizona, printemps, 1949
Max Ernst, Histoire Naturelle, 1926
Max Ernst, Sphinx, 1939
Max Ernst, Zu: Jacques Prévert Les chiens ont soif (1), 1964
tentoonstelling

Max Ernst: De 1000-jarige astronaut Uit de collectie Schmidt

15/05/2018 - 31/07/2018
bibliotheektentoonstelling

De Duitse kunstenaar Max Ernst (1891-1976) goochelde met betekenissen, die hij kunstig en provocerend samenstelde uit bestaande afbeeldingen. Met schaar en snijmes maakte hij geniale collages van prenten uit leerboeken en oude tijdschriften. André Breton noemde de resultaten “visitekaartjes van een tovenaar”. Met woord en beeld speelde Ernst in zijn bescheiden literaire oeuvre en zijn vele boekillustraties met zijn surreële meesterwerken. Met zijn ‘frottages’ componeerde hij een nieuwe fantastische wereld.

Ernst was een innovatieve kunstenaar die zijn onderbewustzijn inzette voor zijn dromerige beelden die sociale conventies bespotten. Zijn visie op de moderne wereld als irrationeel werd de basis van zijn kunst. Ernst’s humor en vakmanschap komen sterk naar voren in zijn Dada en Surrealistische werken; hij was een pionier van beide bewegingen. Zijn uiteenzettingen met het onderbewuste, zijn sociale commentaar en de vele experimenten met zowel het onderwerp als techniek zijn tot op heden invloedrijk.

Collectie Manfred Schmidt

Sinds het begin van de jaren zeventig verzamelt Manfred Schmidt  geïllustreerde boeken, kunstenaarsboeken, grafiek en werken op papier. De Van Abbemuseum bibliotheek toont voor de tweede keer een keuze uit deze rijke privéverzameling. In 2015 waren het de werken op papier van Marcel Broodthaers en nu is het een keuze uit de collectie boeken en grafische werken van Max Ernst.

Opening

De opening vindt plaats op zondag 13 mei van 15.00 uur tot 17.00 uur. De verzamelaar Manfred Schmidt geeft een toelichting op de tentoonstelling. 

Curatoren

Manfred Schmidt, Albert Lemmens

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage