Programma

tentoonstelling

Multisensory museum

experimentele multi-zintuigelijke museumruimte
28/02/2019 - 03/01/2021
Conservator(en): Marleen Hartjes

Hoe zou het museum eruitzien als het vanuit alle zintuigen was ontworpen? Zou het onze perceptie op kunst veranderen? Hoe kunnen we inclusieve en meer toegankelijke ruimtes maken? Wat kunnen we leren van de expertise van mensen met een handicap in hoe zij ruimtes begrijpen? 

FEEL THE MUSEUM
In 2016 begon het Van Abbemuseum de museumruimte te onderzoeken en herdefiniëren vanuit een multi sensorisch en inclusief perspectief, samen met architecten Peter-Willem Vermeersch en Tomas Dirrix, de KU Leuven en in co-design met ervaringsdeskundigen met een visuele, auditieve of mobiele berperking. De ervaring van het kunstwerk werd aangevuld met bijdragen van blinde ontwerper Simon Dogger, geurexpert Caro Verbeek en Iscent. 

CONTEXT
The Multisensory Museum is een belangrijke stap in de ontwikkelingen naar een inclusief museum die het Van Abbemuseum sinds 2014 heeft ingezet met het Special Guests programma. Met dit programma wilden we het museum toegankelijk maken voor bezoekers met een visuele, auditieve, mobiele of mentale beperking. O.a. samen met blinde en slechtziende bezoekers werden speciale multi-zintuigelijke rondleidingen en tools ontwikkeld. In 2016 maakten we een tentoonstelling met blinde en slechtziende kunstenaars waar deze kunstenaars zelf de rondleidingen verzorgden, we lanceerden de jaarlijkse RAAK Stimuleringsprijs ism het Oogfonds en Dedicon om andere musea te stimuleren hun collecties toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking, en deelden we onze kennis en ervaring wereldwijd met andere musea via trainingen, advies en presentaties. We startten in 2016 samen met de KULeuven, twee architecten en ervaringsdeskundigen een onderzoek naar het multi-zintuigelijke museum. Hiermee onderzochten we de mogelijkheid om niet alleen onze programma's en bemiddeling toegankelijker en inclusiever te maken, maar ook hoe we het gebouw opnieuw kunnen benaderen vanuit een zintuigelijk perspectief en wat we daarbij kunnen leren van de expertise van mensen met een handicap. 

MET DANK AAN
Het multisensory museum onderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en in co-design met Marleen Hartjes, Amber van Ginneken, Pia Hendriks, Johan Nefkens, Barbara Strating, Judith Schuitvlot, Jaap Breider, Frank Ter Beek, Jeroen van Dijk, Rieky Verwimp. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met STUDIO i - platform for inclusive culture.

Op donderdag 28 februari openen we de experimentele multi-zintuiglijke museumruimte in het Van Abbemuseum en presenteren we de resultaten van het onderzoek tijdens een zinnenprikkelend openingssymposium.

Donderdag 28 februari, 11:00-17:00 uur
€15,- inclusief lunch. Het symposium zal in het Engels zijn.


Bezoek de pagina van het symposium voor meer informatie.


Multisensory museum bestaat uit:

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Homepage