Programma

Andrzej Wróblewski
Andrzej Wróblewski
Andrzej Wróblewski
Andrzej Wróblewski
tentoonstelling

Naar de marge en terug - Andrzej Wróblewski

Play Van Abbe, deel 2: Tijdmachines
10/04/2010 - 15/08/2010

Naar de marge en terug is de eerste internationale museale overzichtstentoonstelling van de Poolse kunstenaar Andrzej Wróblewski (Vilnius 1927-...

Opening: 10/04/2010 16:00

Wróblewski’s oeuvre is een pakkend voorbeeld van de worsteling van het individu met de problematische maatschappelijke en politieke situatie na de Tweede Wereldoorlog. Al in zijn vroegste werken, gemaakt vlak nadat hij van de kunstacademie kwam, onderneemt hij een meedogenloze autopsie op de traumatische gevolgen van de oorlog, bijvoorbeeld in zijn serie Executies (1949). Later voert hij in zijn werk personages op die zijn gevoel van wanorde, maatschappelijke vervreemding en onbegrip weerspiegelen ten aanzien van de rol van de kunst en de kunstenaar in een nieuwe, socialistische realiteit.

Net als de Blauwe chauffeur (1948) – een portret van een chauffeur die naast een lege stoel zit en in zekere zin nergens naar op weg is – is de tentoonstelling te beschouwen als een reis door de wereld van een kunstenaar die actief is in de schaduw aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Deze reis, die Wroblewski’s levenslange worsteling met de menselijke conditie volgt, met haar codes en maskers, wordt aanvankelijk in belangrijke mate bepaald door de invloed van de oorlog. De tocht mondt uit in de geestelijke strijd van de kunstenaar en uiteindelijk door zijn desillusie over de politieke agenda van Polen in de jaren vijftig. In deze omstandigheden produceerde hij een van de meest schokkende artistieke statements van zijn tijd, de tekst Bekentenissen van een in diskrediet geraakte ‘voormalige communist’ (Confessions of a Discredited ‘Former Communist’).

Publicatie
Bij de tentoonstelling hoort een Engelstalige catalogus die Wróblewski voor het eerst toegankelijk maakt voor een internationaal publiek. De publicatie bevat twee kritische teksten over Wróblewski’s kunstenaarsleven geschreven door kunsthistorici Andrzej Kosto?owski en Joanna Kordjak en een historische uiteenzetting door kunstenaar en fotograaf Zbigniew D?ubak. Het belangrijkste deel van het boek geeft een uitgebreide selectie van de teksten van Wróbleski (van kritieken op het systeem van kunstacademies tot commentaren op tentoonstellingen), privénotities, film scripts en brieven.


Naar de marge en terug - Andrzej Wróblewski bestaat uit:

Mede mogelijk gemaakt door

Home