No Ghost Just A Shell

No Ghost Just A Shell

09/04/2005 - 23/04/2006
Kunstenaar: Ann Lee

In 2003 deed het Van Abbemuseum een bijzondere aankoop. Het kocht een tentoonstelling van 28 werken van 18 verschillende kunstenaars rond het project ‘No Ghost Just a Shell’.

Centraal in dit project staat een virtuele figuur gemaakt door een commercieel bedrijf in Japan voor de manga-tekenfilmindustrie. In 1999 kochten Pierre Huyghe en Philippe Parreno de rechten van deze virtuele figuur, gaven hem/haar de naam AnnLee en brachten de figuur tot leven. AnnLee kreeg een stem, een geschiedenis en een identiteit. Huyghe en Parreno nodigden ook andere kunstenaars uit om de figuur tot leven te brengen door middel van verhalen en ideeën. AnnLee dook op in allerlei hoedanigheden op verschillende plaatsen en tijden. Er ontstonden animatiefilms op video, schilderijen, objecten, installaties, posters, een tijdschrift, een geluidswerk en een boek. Uiteindelijk werden de werken samengebracht in een tentoonstelling die te zien was in de Kunsthalle Zürich, het Institute of Visual Culture in Cambridge en het MoMA in San Francisco. In januari 2003 eindigde de tentoonstelling in het Van Abbemuseum, waar zij in haar geheel aan de collectie van het museum werd toegevoegd.

Wat betekent het voor een museum om dit project – een tentoonstelling – aan te kopen? Welke mogelijkheden heeft het museum om deze werken te tonen en welke invloed hebben deze mogelijkheden op de betekenis van het project zelf? Hoe verhouden zich de individuele werken tot het geheel en tot de context waarin ze worden getoond? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor een nieuwe presentatie bestaande uit diverse ‘afleveringen’ die vanaf 9 april in opeenvolgende periodes en op verschillende plekken in het Van Abbemuseum te zien zullen zijn.

No Ghost Just A Shell bestaat uit :

Nu