Notes From the Future of Art. Selected Writings of Jerzy Ludwinski

publicatie

Notes From the Future of Art. Selected Writings of Jerzy Ludwinski

Notes From the Future of Art. Selected Writings of Jerzy Ludwinski is met name interessant voor curators, studenten van kunstopleidingen en voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van kunst sinds de jaren zestig en de cruciale bijdragen van kunstenaars en denkers uit Oost- en Centraal Europa.

Dit boek is de eerste verzameling teksten van Jerzy Ludwinski (1930-2000) die in het Engels wordt gepubliceerd. Ludwinski was kunsthistoricus, recensent, curator, grondlegger van de Mona Lisa Gallery en professor aan de Academy of Fine Arts. Hij vervulde die functies op de grenzen van het politieke systeem van zijn tijd, terwijl hij de culturele kringen in Lublin, Wroclaw, Torun and Poznan activeerde. Binnen de kaders van het artistieke leven dat bepaald werd door de autoriteiten van de Volksrepubliek Polen, ontwikkelde hij zijn eigen ‘speelveld’, waarbinnen begrippen als ‘recensent’, ‘curator’, ‘galerie’ en ‘museum’ significante veranderingen ondergingen. De culturele instituten die Ludwinski aan het eind van de jaren zestig opzette – Museum of Current Art, Mona Lisa Gallery en Centre for Artistic Research – werden niet alleen een plek voor kunstreflectie, maar ook voor de eerste manifestaties op het gebied van conceptuele kunst in Polen.

Notes from the future of art
Auteur: Jerzy Ludwinski, Jan Chwalczyk, Charles Esche, Wanda Golkowska, Jaroslaw Kozlowski, Luiza Nader, Pawel Polit en Magdalena Ziolkowska
Van Abbemuseum 2007
ISBN: 90-70149-94-9