Frans Hals, Portret van een dame met handschoen, 1645-1650. Privécollectie, bruikleen via Frans Hals Museum, Haarlem.
Picasso, Femme en vert (Vrouw in het groen), 1909, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto Peter Cox.
tentoonstelling

Oog in oog met Frans Hals

I.s.m. Frans Hals Museum
04/01/2020 - 26/01/2020

Hollandse meester in nieuw perspectief

Conservator(en): Diana Franssen

Oog in oog met Frans Hals werpt een nieuw licht op oude kunst en plaatst ook nieuwe kunst in een traditie. Deze tentoonstelling laat je kennismaken met vernieuwing in zowel het heden als het verleden door verschillende kunststijlen naast elkaar te presenteren, net zoals in het Frans Hals Museum gebeurt.

Kunst vergelijken

In Oog in oog met Frans Hals kun je de relatie tussen 17de-eeuwse schilderijen en kunstwerken van na 1900 verkennen. Soms is de compositie of het ontwerp van twee werken vergelijkbaar, soms is er een overeenkomstig verhaal te ontdekken. Daarnaast zal aan elk schilderij uit de 17e eeuw een gebruiksvoorwerp gekoppeld worden uit een uitzonderlijke collectie kunst en kunstnijverheid van een Eindhovense verzamelaar.

Werken uit Haarlem

Het succes van de tentoonstelling Oog in oog met Rembrandt, begin 2018, smaakte naar meer. Dit jaar wordt kunst van de Hollandse meester uit het Frans Hals Museum in Haarlem samen met moderne en hedendaagse kunst uit de collectie van het Van Abbemuseum gepresenteerd.

Frans Hals

Frans Hals (1582 – 1666) is ongetwijfeld een van de belangrijkste Hollandse Meesters. Hij is vooral bekend om zijn nonchalante, gedurfde toets waarmee hij zijn tijdgenoten levensecht portretteerde.

Koop tickets

"Het combineren van kunst uit verschillende tijdsvakken, levert nieuwe verhalen en een rijke kijkervaring op." - Frans Hals Museum