Oog in oog met Gustav Klimt - met Bas van Beek

Gustav Klimt, Beethoven frieze, narrow wall (The Hostile Forces), Secession, Photo: Jorit Aust.
Gustav Klimt, Beethoven frieze, detail right wall (The Arts, Choir of Angels and This kiss to the Whole World), Secession, Photo: Jorit Aust.
tentoonstelling

Oog in oog met Gustav Klimt met Bas van Beek

19/12/2020 - 11/04/2021
Conservator: Charles Esche
Kunstenaar: Bas van Beek

Als derde presentatie in de reeks Oog in oog worden bezoekers nu, na de oude meesters Rembrandt en Hals, geconfronteerd met werken van de modernere meester Gustav Klimt (1862-1918, Wenen). Eigentijdse kunstenaar/ontwerper Bas van Beek (1974, Nijmegen) tovert de projectzaal van het Van Abbemuseum om in een totaalervaring waarin hij het werk van Klimt combineert met meubels en reusachtige tegels van zijn hand.

Klimts Beethovenfries

Een spectaculair onderdeel van de tentoonstelling is een perfecte kopie op ware grootte van Klimts beroemde Beethovenfries, die recent gemaakt is in opdracht van museum Belvedere in Wenen en in Oog in oog met Gustav Klimt zijn internationale primeur beleeft. Het 34 meter lange, symbolistische werk uit 1902 verbeeldt het lijden van de zwakke mens en diens verlangen naar geluk, gevat in Klimts weelderige handschrift.

Wenen van de vroege 20e eeuw

De meer zwaarmoedige kant van Klimt komt tot uitdrukking in drie donkere, intense schilderijen. Foto’s van Klimt en zijn creatieve omgeving brengen de bezoeker naar het Wenen van de vroege 20ste eeuw, waar rijke ornamentiek en symbolische betekenissen niet geschuwd werden en een alternatief vormden voor de sobere lijn van de meer abstracte kunstrichtingen uit die tijd.

Van Beek baseert zijn ontwerpen op die van kunstenaars, architecten en vormgevers die beïnvloed zijn door Klimt en het idee van het Gesamtkunstwerk.

Koop tickets
Gustav Klimt, Beethoven Frieze, room view, Vienna Secession, Foto: Jorit Aust.

Mede mogelijk gemaakt door