Ooggetuigen van strijd - Goya, Beuys, Dumas

Marlene Dumas, Het kwaad is banaal, 1984, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox.
Francisco José De Goya y Lucientes, Lo Mismo (The Same), 1863, collectie Manchester Art Gallery, Manchester.
Joseph Beuys, Voglie vedere i miei montagne, 1971, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox.
tentoonstelling

Ooggetuigen van strijd Goya, Beuys, Dumas

31/08/2019 - 06/10/2019
Conservatoren: Charles Esche, Steven ten Thije
Indringende reflecties op oorlog en conflict

Dit najaar toont het Van Abbemuseum een indringende tentoonstelling met werk van kunstenaars die ooggetuige waren van oorlog en conflict. In Ooggetuigen van strijd. Goya, Beuys, Dumas is te zien hoe kunstenaars van verschillende tijden hun traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden, en satirische maatschappijkritiek hebben omgezet in krachtige beelden. Ze geven stof tot nadenken over de conflicten die ons vandaag de dag omringen.

Prenten Hogarth en Goya

De tentoonstelling toont circa 70 werken van veertien kunstenaars en omvat bijna drie eeuwen kunstgeschiedenis. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door de 18de-eeuwse, brutale prenten van de Britse kunstenaar William Hogarth (1697-1764) en de Spaanse Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828). Het is de eerste keer dat deze prenten samen worden getoond in Nederland.

Installatie Beuys

Daarna maakt de tentoonstelling een sprong in de tijd. Uit de museumcollectie zijn werken gekozen van kort na de Tweede Wereldoorlog tot nu. Op diverse manieren en in verschillende technieken reflecteren de kunstenaars op het begrip strijd. De installatie Voglie vedere i miei montagne (Ik wil mijn bergen zien) is een sleutelstuk uit het oeuvre van Joseph Beuys (1921-1986). Hij maakte het in 1971 speciaal voor een van de zalen van het Van Abbemuseum.

Dumas en anderen

Het schilderij Het kwaad is banaal van Marlene Dumas toont een portret van een jonge blanke vrouw (zijzelf), die verleidelijk maar ook duister oogt. De titel is ontleend aan de omstreden filosofie over de banaliteit van het kwaad van politiek filosofe Hannah Arendt. Daarnaast is werk te zien van Brook Andrew, Anna Boghiguian, Chto Delat, Constant, Michal Heiman, Asger Jorn, Patricia Kaersenhout, Gülsün Karamustafa, Stijn Peeters, Ustad Salam, Mohammed Tamim Sahaebjada, Erzen Shkololli en Erwin Thomasse. 

75 jaar bevrijd

De tentoonstelling is slechts vijf weken te zien, van zaterdag 31 augustus t/m zondag 6 oktober 2019. In september viert de stad Eindhoven 75 jaar vrede en wordt er met een uitgebreid programma stil gestaan bij de bevrijding in 1944. 

Let op:

Vanwege een besloten event is de tentoonstelling Ooggetuigen van strijd op donderdag 26 september a.s. beperkt toegankelijk. Alleen tussen 12 en 16 uur is mogelijk de zaal met Goya-prenten te bezoeken en dit alleen onder begeleiding van de cicerone.

"El sueño de la razón produce monstruos." (The sleep of reason brings forth monsters.) - Francisco Goya

"I have always been interested in how you can depict suffering without being heavy-handed." - Marlene Dumas


Ooggetuigen van strijd bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage