Open call: Theodora Niemeijer Prijs

Sachi Miyachi (winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2014). Foto: Peter Cox
Sissel Marie Tonn (winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2016). Foto: Peter Cox

Voor beginnende, vrouwelijke kunstenaars

Het Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseren gezamenlijk de Theodora Niemeijer Prijs, een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldende kunstenaars. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs wordt in 2021 voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs werd in 2012 geïntroduceerd omdat werken van vrouwelijke kunstenaars nog steeds sterk in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties. De winnende kunstenaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om een project in het Van Abbemuseum te realiseren.

Theodora Niemeijer Prijs

Het doel van de prijs, die sinds 2012 bestaat, is om bij te dragen aan de ontwikkeling van talent en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld. De winnaar van de vijfde editie wordt op 8 maart 2021 (Internationale Vrouwendag) bekendgemaakt. De prijs ter waarde van € 10.000 wordt eens per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om dit project vanaf september 2021 voor een periode van zes maanden te realiseren. Ook de kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk € 2.500 en € 1.500.

"Hoewel er de afgelopen jaren een positieve verandering valt waar te nemen, zijn de cijfers nog niet zo dat er sprake is van gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de Nederlandse kunstwereld. Daarom blijven Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum zich gezamenlijk hard inzetten voor het meer zichtbaar maken van vrouwelijke kunstenaars in Nederland."
- Andrea Davina (voorzitter Stichting Niemeijer Fonds) en Charles Esche (directeur Van Abbemuseum).

Het belang van de prijs

Eerdere winnaars geven aan dat het winnen van de prijs ze nieuwe kansen heeft geboden en bevestigen het belang van deze prijs.

"Eigenlijk wilde ik helemaal niets inzenden voor de Theodora Niemeijer Prijs, want ik wilde niet als ‘vrouwelijke’ kunstenaar worden gezien. Het besef dat dit een zelfopgelegd vooroordeel was, overtuigde me om wel mee te doen. Ik moedig iedereen aan om dergelijke vooroordelen terzijde te leggen."
- Sarah van Sonsbeeck (winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2012)

Over het Niemeijer Fonds

Het Niemeijer Fonds is vernoemd naar zijn oprichter Theodora Niemeijer (Groningen 1912 – Laren 2004), dochter van de bekende tabaksfabrikant Niemeijer in Groningen. Ze was een bijzondere persoonlijkheid met een grote passie voor beeldende kunst. In 1996 richtte Theodora Niemeijer een eigen stichting op met als doel het stimuleren van beginnende kunstenaars. Deze stichting doneert jaarlijks uit het rendement van het vermogen bedragen aan verschillende kunstenaars, van musici tot beeldende kunstenaars en aan verschillende initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij. In 2021 viert het Niemeijer Fonds zijn 25-jarig jubileum.

Over Het Oog

Het Oog is een ovale patio in het museum, die fungeert als een podium waar de gekozen kunstenaar een half jaar aan het werk gaat. Het bijzondere is dat het publiek het ontstaan van een kunstwerk kan volgen, of er in sommige gevallen zelf aan kan deelnemen. Bezoekers kunnen in gesprek komen met de kunstenaar en meer horen over de achterliggende motieven. De interactie tussen het museum, de kunstenaar en het publiek is voor het Van Abbemuseum belangrijk; het gaat allang niet meer om het ‘passief’ kijken naar kunstobjecten. Het museum is een levende instelling, gemaakt door en voor mensen.

Inzendtermijn

De inzendtermijn voor de projectvoorstellen loopt van 1 oktober 2020 tot en met 1 januari 2021. Een deskundige jury beoordeelt de voorstellen. Inzending kan alleen digitaal, via theodoraniemeijerprijs[@]vanabbemuseum.nl

WIE KAN EEN VOORSTEL INDIENEN?

Deelname aan de Theodora Niemeijer Prijs kan als wordt voldaan aan de volgende criteria:

• Vrouwelijke beeldend kunstenaar.
  • Wonend en werkend in Nederland.
  • Maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd (kunstacademie, postacademisch programma).
  • Beschikbaar tussen eind september 2021 en eind maart 2022 voor de realisatie van het project in het Van Abbemuseum.
  • Beschikbaar tijdens de uitreiking van de prijs op 8 maart 2021.

SELECTIERICHTLIJNEN

Naast de hierboven vermelde criteria voor inzending, gelden de volgende selectierichtlijnen:

• Het project houdt rekening met de speciale eigenschappen van Het Oog: een buitenruimte die zichtbaar is vanuit het museum maar ook (ten dele) vanuit de openbare ruimte buiten het museum, gelegen tussen het restaurant en de museale ruimtes. De plek is toegankelijk voor bezoekers (klik voor plattegrond).
  • Projecten met een performatief karakter of waarvan het ontstaansproces in de ruimte zichtbaar is voor bezoekers hebben de voorkeur.

WAT STUUR JE IN?

• Projectvoorstel, uitleg (max. vier A4) en schetsen, foto's, e.d.(max. vier A4)
  • Engelstalige samenvatting van het voorstel (max. één A4).
  • Begroting.
  • Curriculum Vitae.
  • Contactgegevens (naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, eventueel website).

VRAGEN?

Heb je nog vragen, bijvoorbeeld over technische mogelijkheden van Het Oog? Neem dan contact op met ons via theodoraniemeijerprijs[@]vanabbemuseum.nl

Mede mogelijk gemaakt door