Sissel Marie Tonn, winnares Theodora Niemeijer Prijs 2016

voor beginnende vrouwelijke kunstenaars
01/02/2018 - 30/04/2018
deadline 30 april 2018

Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseren in 2018 de vierde editie van de Theodora Niemeijer Prijs, een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldend kunstenaars. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs werd in 2012 geïntroduceerd omdat vrouwen namelijk nog steeds sterk in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties.

De prijs ter waarde van €10.000 wordt eens per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om dit project vanaf september 2018 voor een periode van zes maanden te realiseren. Ook de kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk €2.500 en €1.500.

De inzendtermijn voor de projectvoorstellen loopt tot en met 30 april 2018.
Een deskundige jury beoordeelt de voorstellen.

WIE KAN EEN VOORSTEL INDIENEN?

Inzenden voor de Theodora Niemeijer Prijs kan wanneer je voldoet aan de volgende criteria:
- Vrouwelijke beeldend kunstenaar;
- Wonend en werkend in Nederland;
- Maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd;
- Beschikbaar tussen eind september 2018 en eind maart 2019 voor de realisatie van het project.

SELECTIERICHTLIJNEN

Naast de hierboven vermelde criteria voor inzending, gelden de volgende selectierichtlijnen:
- Het project houdt rekening met de speciale eigenschappen van Het Oog: een buitenruimte die zichtbaar is vanuit het museum maar ook (ten dele) vanuit de openbare ruimte buiten het museum, gelegen tussen het restaurant en de museale ruimtes. De plek is toegankelijk voor bezoekers;
- Projecten met een performatief karakter of waarvan het ontstaansproces in de ruimte zichtbaar is voor bezoekers hebben de voorkeur.

INZENDING

De inzendingstermijn loopt tot en met 30 april 2018. Inzending kan alleen digitaal, via theodoraniemeijerprijs@vanabbemuseum.nl

WAT STUUR JE IN?

- Projectvoorstel, inclusief schetsen, foto's, e.d.;
- Engelstalige samenvatting van het voorstel (max. één A4);
- Begroting;
- Curriculum Vitae;
- Contactgegevens (naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, eventueel website).

VRAGEN?

Heb je nog vragen, bijvoorbeeld over technische mogelijkheden van Het Oog? Neem dan contact op met ons via theodoraniemeijerprijs@vanabbemuseum.nl

Jury 2018

De jury bestaat dit jaar uit:
- Andrea Davina, bestuurslid Stichting Niemeijer Fonds;
- Diana Franssen, conservator en hoofd onderzoek Van Abbemuseum;
- Juliette Jongma, directeur Galerie Juliette Jongma;
- Iris Kensmil, kunstenaar;
- Gabriëlle Schleijpen, artistiek directeur Dutch Art Institute.

Uitreiking

De jury komt eind mei bijeen en daarna worden de drie finalisten bekend gemaakt. De feestelijke bekendmaking van de uiteindelijke winnaar vindt plaats op zaterdag 23 juni om 15.00 uur.

STICHTING NIEMEIJER FONDS

Theodora Niemeijer (Groningen 1912 – Laren 2004), dochter van de bekende tabaksfabrikant Niemeijer in Groningen, was een bijzondere persoonlijkheid met een grote passie voor beeldende kunst. In 1996 richtte ze haar eigen stichting op met als doel het stimuleren van jonge kunstenaars. In 2004 is zij overleden maar de Stichting Niemeijer Fonds is blijven bestaan en doneert jaarlijks een mooi bedrag aan verschillende kunstenaars, van musici tot beeldend kunstenaars.

HET OOG

Het Oog is een ovale patio in het museum, die fungeert als een podium waar de gekozen kunstenaar een half jaar aan het werk gaat. Het bijzondere is dat het publiek het ontstaan van een kunstwerk kan volgen, of er in sommige gevallen zelf aan kan deelnemen. Bezoekers kunnen in gesprek komen met de kunstenaar en meer horen over de achterliggende motieven. De interactie tussen het museum, de kunstenaar en het publiek is voor het Van Abbemuseum belangrijk; het gaat allang niet meer om het ‘passief’ kijken naar kunstobjecten. Het museum is een levende instelling, gemaakt door en voor mensen.

Mede mogelijk gemaakt door

17-09-18