Opening The Otolith Group: Xenogenesis

25/05/2019
Conservator(en): Annie Fletcher

Op zaterdag 25 mei 2019 wordt de tentoonstelling The Otolith Group: Xenogenesis geopend.

PROGRAMMA OPENING

- 16.00 uur: Welkomstwoord door Annie Fletcher, curator (auditorium);
- 16.10 uur: Speech door Anjalika Sagar en Kodwo Eshun.

DE TENTOONSTELLING

Het Van Abbemuseum in Eindhoven presenteert de eerste grootschalige solotentoonstelling van The Otolith Group, het kunstenaarscollectief van Anjalika Sagar (Londen, 1968) en Kodwo Eshun (Londen, 1966). De tentoonstelling toont met acht films en twee installaties een dwarsdoorsnede van hun kunstpraktijk uit de periode 2011-2018. In het werk van The Otolith Group worden vele lijnen over verleden en toekomst met elkaar verweven, waaronder sciencefiction, postkoloniale geschiedenis, muziek en wetenschappelijke ontdekkingen. De tentoonstelling is vernoemd naar de Xenogenesis Trilogy van de baanbrekende Afro-Amerikaanse sciencefictionschrijfster Octavia E. Butler. Haar bekroonde romans gaan over thema’s als het uitsterven van de mens, rassenscheiding, planetaire transformatie, afgedwongen mutatie, vervreemding tussen generaties en gewijzigde verwantschap.

Gelieve te reserveren wanneer je naar de opening komt.

Tentoonstellingsontwerp door Diogo Passarinho Studio.

TOURING PARTNERS

Na het debuut in Eindhoven reist de tentoonstelling door naar verschillende internationale locaties: het VCU Institute of Contemporary Art in Richmond (Verenigde Staten), de Southern Alberta Art Gallery in Lethbridge (Canada), het Irish Museum of Modern Art in Dublin (Ierland), de Whitworth Art Gallery in Manchester (Verenigd Koninkrijk) en de Sharjah Art Foundation in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten).

Opening The Otolith Group: Xenogenesis is onderdeel van:

Mede mogelijk gemaakt door