Parallel Lives, Parallel Aesthetics - León Ferrari & Gülsün Karamustafa
Parallel Lives, Parallel Aesthetics León Ferrari & Gülsün Karamustafa
Parallel Lives, Parallel Aesthetics toont het werk van twee niet-Europese kunstenaars, die elders hun sporen al ruimschoots verdienden, voor het eerst in Nederland. Een groot retrospectief omspant het leven van León Ferrari (1920 – 2013, Buenos Aires) en wordt gecombineerd met een overzicht van het werk van Gülsün Karamustafa (1946, Ankara). Afkomstig uit verschillende delen van de wereld lopen hun culturele en geopolitieke geschiedenis verrassend parallel. Ontdek hoe deze kunstenaars reageren op de veranderingen en conflicten in hun land en hoe dit voor een West-Europees publiek intrigerend én herkenbaar is.
Paralellen
Er zijn verschillende kruis- en raakpunten te ontdekken in het werk en het leven van Ferrari en Karamustafa. Beiden reageren op autoritaire regeringen die cultuurkritiek en de vrije meningsuiting niet ondersteunen – een situatie die tekenend is voor de huidige problematiek in veel landen, ook in Europa.
Verschillen
Naast parallellen zijn er ook sterke verschillen tussen beide kunstenaars. Karamustafa reflecteert op de man-vrouw verhoudingen in een veranderend Turkije en het verlies van het multiculturele klimaat van Istanboel. Ferrari reageert op de invloed van de westerse, christelijke beschaving op Zuid-Amerika en de dictatuur in Argentinië. Parallel Lives, Parallel Aesthetics presenteert niet eerder getoond werk van Ferrari en Karamustafa maakt speciaal voor deze solo een nieuw werk.
Internationale betekenis
Met solo’s van Hito Steyerl, Rasheed Araeen en eerder Andy Warhol en Christo vestigde het Van Abbemuseum een reputatie als museum dat kunstenaars van internationale betekenis groots in Nederland lanceert. In het verlengde hiervan start in 2021 een reeks tentoonstellingen van kunstenaars wiens oeuvre - vooralsnog - buiten de bekende kunsthistorische canon valt. Soms worden twee solo’s in samenhang met elkaar getoond, zoals bij Parallel Lives, Parallel Aesthetics.
De tentoonstelling (internationaal genaamd) León Ferrari: A Kind Cruelty is gemaakt in samenwerking met Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid, het Centre Pompidou in Parijs, Fundación Augusto y León Ferrari Arte y Acervo, bekijk volledige credits hier. De tentoonstelling (internationaal genaamd) Gülsün Karamustafa: After the Cosmopolis is gemaakt in samenwerking met Lunds konsthall in Lund.
Bekijk de teaser
In de pers
Strijdbare kunst uit Argentinië en Turkije: Ferrari en Karamustafa hebben hun maatschappijkritische houding en strijdbaarheid gemeen, al uit dat zich heel verschillend. **** De Volkskrant
Het is mooi om te zien hoeveel gelijkenissen er zijn tussen de oeuvres van twee kunstenaars die in verschillende werelddelen, ver van de gevestigde kunstcentra, zijn ontstaan. Beiden maakten dictaturen mee en reageerden met hun kunst op heldhaftige wijze op het autoritaire gezag. **** NRC
“De wisseltentoonstellingsvleugel van het Van Abbemuseum is een circuit. Als bezoeker ervaar je dat de twee delen elkaar spiegelen. Dit accentueert de parallellen tussen Ferrari en Karamustafa; zowel de manier waarop ze werkten als in de thema’s die ze behandelen.” Directeur Charles Esche in Museumtijdschrift
Tentoonstellingsgids
Bij de tentoonstelling verscheen een mooie, geïllustreerde tentoonstellingsgids. Hierin lees je interviews met zowel León Ferrari als Gülsün Karamustafa en een essay van Eve Kalyva. In het museum koop je de gids voor €5, bij de online aankoop van je museumticket betaal je slechts €2,50. Bestel je tickets hier.
Virtuele tour
Wil je vast een sneak peek van de dubbeltentoonstelling Parallel Lives, Parallel Aesthetics? Met de virtuele tour verken je met verschillende audio- en videofragmenten vast vanuit huis de kunstwerken. Bekijk de tour hier.