Plug In to Play

Plug In #51, Chto Delat, Activist Club. Foto Peter Cox
Plug In # 27, Lily van der Stokker en gast: Esther Tielemans. Foto Peter Cox

Dit boek doet verslag van de fascinerende ervaring die het museum van Plug In en Living Archive heeft gevoerd naar Play Van Abbe. Een overzicht van de verschillende presentaties met afbeeldingen, korte informatie teksten, discussies met de makers en denkers en een blik naar de toekomst.

Het boek toont de experimentele reis die van Plug In en Living Archive gevoerd heeft naar Play Van Abbe, het nieuwe 18 maanden durende project in het museum. Play Van Abbe bestaat uit tentoonstellingen, projecten, performances, lezingen, discussies en nieuwe manieren om een kritische reflectie van het publiek op de relatie tussen kunst en de samenleving mogelijk te maken.

Zowel Plug In als Living Archive hebben het museum de kans geboden om kunstwerken in onverwachte constellaties te laten zien waarin niet alleen kunsthistorische verwijzingen aan de orde werden gesteld, maar ook de sociale en economische geschiedenis, politieke veranderingen en culturele verschillen. Materiaalgebruik, methodes en scenario’s van kunstenaars zijn de afgelopen decennia veranderd. Welke consequenties heeft dit voor de presentatie van kunstwerken? Wat kan een collectie voor haar omgeving betekenen?

Naast een inleiding door directeur Charles Esche, schrijft conservator van collectie Christiane Berndes over Plug In. De collectie anders. In een gesprek discussieert kunsthistoricus Sven Lütticken met conservatoren Christiane Berndes, Charles Esche, Annie Fletcher, Diana Franssen en Steven ten Thije over de ervaringen van de afgelopen 3 jaar met Plug In en het Living Archive. Ze geven daarbij een toekomstbeeld van modellen en ideeën om met een hedendaagse-kunstcollectie te werken.

In een chronologie verzamelt dit boek informatie over de 53 verschillende Plug In presentaties van de laatste drie jaar. Plug In is de verzamelnaam voor de steeds wisselende collectiepresentaties van de collectie van het Van Abbemuseum. Daarnaast geeft dit boek een overzicht van de verschillende presentaties in het kader van het Living Archive, die het archief van het museum en documenten over tentoonstellingen en de collectie toegankelijk maakt en in relatie brengt met de kunstwerken van het museum.

Tot slot belicht Steven ten Thije in zijn essay In discussie met de tijd – het museum en het moderne de theoretische context, historische relaties en ideeën over Plug In en Living Archive als een voorbode van het 18 maanden durende museumexperiment Play Van Abbe.

Plug In to Play
Auteur: Charles Esche, Diana Franssen, Christiane Berndes, Steven ten Thije en Sven Lütticken
Van Abbemuseum 2009
ISBN 978-90-70149-99-4
Tekst: Nederlands en Engels
Vormgeving: 75B
Uitgever: Van Abbemuseum
112 pagina’s, geïllustreerd, paperback
Prijs: €18,00

Bestel in onze webshop...


Plug In to Play is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage