Programma

Gluklya, Clothes for Demonstation against false election of Vladimir Putin 2011-2015. Installation overview ‘All the World’s Futures,’ 56th Venice Biennale, 2015
Naeem Mohaiemen, Last Man in Dhaka Central
Gluklya
Naeem Mohaiemen, Two Meetings and a Funeral, 2017
DAAR, Common Assembly, Nottingham Contemporary 2012
Sandi Hilal and Alessandro Petti, Photo Carlo Favero 2015
Sandi Hilal and Alessandro Petti, The Concrete Tent, Abu Dhabi New York University 2017
tentoonstelling

Positions #4

Gluklya, Naeem Mohaiemen en Sandi Hilal & Alessandro Petti
01/12/2018 - 28/04/2019
vier kunstenaars in dialoog
Conservatoren: Charles Esche, Diana Franssen

Voor Positions #4 hebben we vier kunstenaars uitgenodigd: Gluklya (Natalia Pershina-Jakimanskaya), Naeem Mohaiemen en het duo Sandi Hilal & Alessandro Petti. Zij hebben alle vier een band met kunst als activisme en gebruiken kunst als basis om de spanningen aan de orde te stellen die voortvloeien uit historische belasting, onrecht en politieke verandering. Gebruikmakend van de diverse idiomen van film, tekenen, architectuur, tekst, onderwijs, mode en het archief bouwen ze in hun werk verhalen op over specifieke delen van de wereld. Ze bieden de bezoeker zo een dieper inzicht in de plaatselijke omstandigheden in gebieden die zowel dichtbij als ver weg van Eindhoven liggen. Gezamenlijk schetsen ze een beeld van het voortbestaan van de mens in een onzekere wereld en de manier waarop in moeilijke situaties nieuwe oplossingen en mogelijkheden opkomen. Of ze nu de erfenis verkennen van de beweging van niet-gebonden landen of kijken naar de huidige situatie van migranten en vluchtelingen in Amsterdam of Bethlehem, de kunstenaars proberen historische fouten en hedendaagse conflicten op te vatten als ervaringen waaraan een bezoeker nieuwe inspiratie kan ontlenen. Daarbij hanteren de kunstenaars diverse narratieve vormen, die worden onderzocht in realistische settings, objecten of personen. Ze kiezen voor hun artistieke praktijken vaak het snijvlak van culturele antropologie, documentaire film, zelforganisatie en samenwerking. Elk op hun eigen manier houden deze vier kunstenaars ons een les voor over het vermogen van verschillende minderheden en marginale gemeenschappen om moeilijke levensomstandigheden het hoofd te bieden, waarmee ze ons opbeurende voorbeelden laten zien van overlevingskunst en zorg. De tentoonstelling zal ook the Tree School tonen: een project ontwikkeld met gemeenschappen in Palestina en Noordoost Brazilië en met Grupo Contrafilé.

Koop tickets

Positions

Positions is een serie solotentoonstellingen die met elkaar in een dialoog zijn geplaatst in de tien zalen van de oudbouw van het Van Abbemuseum. Elke deelnemende kunstenaar presenteert een substantieel aantal werken over meerdere zalen, hoewel de zalen niet gelijkelijk onder de kunstenaars zijn verdeeld. De individuele bijdragen aan Positions worden gewoonlijk geproduceerd in samenwerking met andere internationale musea en kunstorganisaties. Positions is een platform voor de presentatie en verkenning van de meest boeiende hedendaagse benaderingen van onze lokale en internationale publieksgroepen via beeldende, objectgebonden en immateriële kunst.

 

Kunstenaars

  • Gluklya (Natalia Pershina-Jakimanskaya), 1969, gevestigd in Nederland
  • Naeem Mohaiemen, 1969, gevestigd in de Verenigde Staten
  • Sandi Hilal & Alessandro Petti, gevestigd in Palestina en Zweden

Mede mogelijk gemaakt door

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann