Positions #6: Bodywork
Positions #6: Bodywork
Gratis virtuele tour
Het museum is online open. Klik hier en bezoek de gratis virtuele tour door deze tentoonstelling.
Menselijk lichaam
Bodywork bestaat uit vijf aaneengeschakelde solo’s van internationaal toonaangevende kunstenaars. Er is werk te zien van Laure Prouvost, publiekslieveling tijdens de laatste biënnale in Venetië, Praneet Soi, Zach Blas, Navine G. Khan-Dossos en Ajla R. Steinvåg, die haar museale solodebuut maakt. Divers in geografische afkomst en in expressievormen verhouden de kunstenaars in Bodywork zich ieder op hun eigen manier tot het menselijk lichaam.
Resultaat van cultuur
De kunstenaars kijken niet zozeer naar het lichaam als natuurlijk gegeven, maar meer als resultaat van de cultuur waarin het zich bevindt. Ze buigen zich over kwesties als de maakbaarheid van het lichaam, (mis)communicatie, kwetsbaarheid en de effecten van technologische ontwikkelingen op het individu en de samenleving. De zeer uiteenlopende artistieke visies in Bodywork zetten de zintuigen op scherp en dagen je uit je kijk op het lichaam te verbreden.
Reeks Positions
Positions is een tentoonstellingsvorm waarbij (doorgaans) vijf soloprojecten met elkaar in dialoog gaan in de tien zalen van de oudbouw van het Van Abbemuseum. Iedere kunstenaar krijgt twee zalen tot zijn of haar beschikking. Veel werken zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, andere zijn ontwikkeld in samenwerking met kunstinstellingen over de hele wereld.
Over de kunstenaars
Laure Prouvost (1978, Frankrijk) presenteert een nieuw werk waarin ze via objecten, beeld en geluid, gesproken en geschreven woorden een spel speelt met leren via de zintuigen.
In de installaties Centurion en Anamorphosis: Notes from Palestine verwerkt Praneet Soi (1971, India) zijn zoektocht naar verschillende soorten arbeid, architectuur en immaterieel erfgoed in Eindhoven en Palestina.
Zach Blas (1981, Verenigde Staten) trekt met zijn installatie The Doors de bezoeker de wereld van psychedelica en smartdrugs in, die in Silicon Valley gebruikt worden om topervaringen en topprestaties te realiseren.
Navine G. Khan-Dossos (1982, Groot-Brittannië) maakte 100 schilderijen van 1 x 1 meter naar aanleiding van de moord op de journalist Jamal Khashoggi in 2018 en de berichtgeving hierover.
Met de visueel confronterende installatie Interbody stelt Ajla R. Steinvåg (1975, Noorwegen) het gebruik van het menselijk lichaam als materiaal en de bijbehorende ethische vraagstukken aan de orde.
In de pers
Soi toont in een veelgelaagde installatie hoe vrij er in de Philips laboratoria werd geëxperimenteerd. Hij maakt van het bedrijf Philips een bijna levend organisme, met tentakels en zenuwen overal in de samenleving. (…) Een gelijksoortige, tentakelachtige aanpak karakteriseert het werk van Prouvost. In de begeleidende film bij de ingang van de tentoonstelling legt ze uit dat ze met taal wil spelen “als klei”. In het Van Abbe laat ze zien hoe veelvormig, speels en inspirerend die insteek is.
*** NRC