Still uit de documentaire (Gerben Zevenbergen)

Première 'Een Gevoel van Zwart'

Vertoning documentaire en Q&A
01/12/2018

Tijdens het Eindhoven Film Festival wordt de documentaire Een Gevoel van Zwart voor het eerst in het Van Abbemuseum vertoond. De film is door middel van audiodescriptie toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Daarnaast is de film (A Sense of Black) voorzien van Engelse ondertiteling vanwege het internationale karakter van het Eindhoven Film Festival. In het museum is ook het kunstwerk Op Stap van George Kabel te zien. Deze installatie met trampoline speelt een belangrijke rol in de film. Het werk staat in de Werksalon op de eerste verdieping.

Na de première wordt de film vertoond in het auditorium op 2, 3, 4, 6, 8 en 12 december.

PROGRAMMA:

• 12:30 inloop
  • 13:00 start film
  • 13:30 Q&A met regisseur Gerben Zevenbergen en George Kabel
  • 14:00 Borrel in Karel 1 museumcafe

BIJWONEN?

Je kunt deze première gratis bijwonen mits je alleen het auditorium bezoekt. Aanmelden is niet nodig. Als je ook nog een bezoek aan het museum wilt brengen waar het werk van George Kabel tentoongesteld is, dan heb je een museum entreeticket nodig.

OVER 'EEN GEVOEL VAN ZWART'

Een Gevoel van Zwart voert de kijker mee in de wereld van de blinde kunstenaar George Kabel (1955) uit Eindhoven. George is beeldhouwer en een van de 800 Nederlanders die lijdt aan het syndroom van Usher. Voor George betekent dit dat hij naast zijn blindheid ook doof wordt.

George maakt momenteel een bijzondere ontwikkeling door als kunstenaar. Zo exposeerde hij vorig jaar z’n eerste conceptuele werk in het van Abbemusuem in Eindhoven. Nooit eerder maakte hij een installatie, nooit eerder bereikte hij zo’n groot publiek. George gaat verder op de ingeslagen weg en werkt aan een installatie met als thema zijn komende doof-blindheid.

Het verhaal van George Kabel is het verhaal van het overwinnen van een grote tegenslag, het opnieuw betekenis geven aan het leven waarin eerst zijn zicht verdween en hij nu ook volledig doof wordt. We zien George aan het werk in zijn atelier, bezoekers rondleidend bij z’n werk in het van Abbemuseum en als hoofdgast op de workshop Voel en Zie in Rotterdam.

Naar een idee van Stichting Lislokaal - ruimte voor kunst en maatschappij en Gerben Zevenbergen. In samenwerking met Mikxs - creatieve oplossingen voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

Lengte film: 30 min.
Opnames: december 2016 - mei 2018
Regie: Gerben Zevenbergen
Camera: Armin van Asch
Geluid: Jeroen Les en Tim van den Broeke
Montage: Gerben Zevenbergen

De film kwam mede tot stand met financiële ondersteuning van:
Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Stichting Oogfonds Nederland , Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Nationaal Dovenfonds en Stichting Blinden-Penning.

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann