Programma

Peter Cox
Qiu Zhijie, ink rubbing map from the series “-isms” at the End of the World, 2016.
Qiu Zhijie, Powerful Minister, 2014.
Qiu Zhijie, Copying the 'Orchid Pavilion Preface 1000 times, 1990-1995
Qiu Zhijie, Reversible Programmed, 1993. Photos
Qiu Zhijie, Rainbow 1, 1995. Photo
Qiu Zhijie, Map of Total Art, 2012
Qiu Zhijie, Double Happiness, 1990. Litho
Qiu Zhijie, installation view The Collection Now, 2013-2017 Van Abbemuseum. Photo Peter Cox
Qiu Zhijie, The Goddess of Water, 2014. Installation: basket of 2 legs, 4 clocks
Qiu Zhijie, Geographer, 2010
tentoonstelling

Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals

01/04/2017 - 24/09/2017

Een brug tussen Chinese en internationale visuele talen

...
Conservatoren: Annie Fletcher, Davide Quadrio, Charles Esche

Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals is een solotentoonstelling van de Chinese kunstenaar Qiu Zhijie met een overzicht van zijn werk vanaf 1985 tot nu. Zijn kalligrafische werken, tekeningen, video’s, installaties en foto’s vormen samen een uniek en meeslepend universum. 

Qiu Zhijie had al op jonge leeftijd interesse in zowel de westerse filosofie als de Chinese geschiedenis. De versmelting van deze twee aandachtsgebieden vormt de basis voor zijn werk. Qiu maakt gebruik van traditionele Chinese beeldtradities, zoals kalligrafie en ander oude ambachten, maar hij weet deze naar het heden te brengen. Hij laat zien dat ze net zo waardevol zijn als de tradities van de westerse modernistische esthetiek. In zijn reis door een snel veranderende wereld onderzoekt hij de impact die de westerse wereld de afgelopen vijftien jaar heeft gehad op de Chinese cultuur. Als bruggenbouwer vraagt hij begrip voor culturele verschillen en toont dit door westerse en oosterse tradities te combineren. In tegenstelling tot veel andere kunstenaars woont Qiu Zhijie nog steeds in China. Zijn subtiele kritiek op het politieke systeem verbindt hij met de ambachtelijke tradities die China rijk is. De kleuren en materialen die hij gebruikt zijn een feest voor het oog. 

In de tentoonstelling ontstaat een intiem portret van de kunstenaar als alleskunner, bij wie kunst een integraal onderdeel vormt van een grotere, holistische benadering van het leven zelf. Hij omarmt het concept van Total Art en ziet kunst als een krachtige motor voor verandering en bewustwording.

PARTNERS

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met - en reist naar - Centre d'Art Contemporain Genève (15.11.2017–28.01.2018, co-curator Andrea Bellini) en Lunds konsthall (16.02–27.05.2018, co-curator Åsa Nacking). 

OPENING

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 1 april. Vanaf 15.00 uur is entree gratis. Om 16.00 uur is er in het auditorium een welkomstwoord door Charles Esche, directeur Van Abbemuseum, gevolgd door een openingstoespraak door curator Davide Quadrio. Om 16.45 uur is er in de leszaal een artist talk tussen Qiu Zhijie en curator Annie Fletcher. 
RSVP: graag even online aanmelden wanneer je naar de opening komt. 

WEBSHOP

Bekijk onze webshop voor artikelen gerelateerd aan Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals

 


Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals bestaat uit:

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Home